تبادل لینک
هوشمند برای
تبادل لینک
ابتدا ما را با
عنوان
نیازمندی های
پزشکی- ورزشی-
علمی ... و
آدرس injast.LXB.ir
لینک
نمایید سپس
مشخصات لینک
خود را در زیر
نوشته . در صورت
وجود لینک ما در
سایت شما
لینکتان به طور
خودکار در سایت
ما قرار میگیرد.
مجموعه آموزشی آنچه زنان و مردان باید در مورد یکدیگر بدانند !
مجموعه ای بی نظیر و آموزشی برای ازدواجی موفق !
شامل دو مجموعه و سیمنار آموزشی
مجموعه آنچه زنان در مورد مردان باید بدانند
مجموعه آنچه مردان در مورد زنان باید بدانند
در قالب دو پکیج مجزا و اورجینال
قابل پخش در تمامی دستگاههای خانگی DVD
راز ازدواجی موفق در دستان شماست !
مجموعه ازدواج موفق در 2 پکیج اورجینال
قیمت : 8000 تومان
مجموعه ازدواج موفق را فقط 8000 تومان بخرید!!
در بعضی از سایت ها قیمت محصول مشابه را کمتر ذکر کرده اند که خریدار در نگاه اول آن را می بیند اما به این نکته توجه کنید که در ثبت سفارش در قسمت فاکتور هزینه پستی و مالیات و خدمات و ارزش افزوده و ... اضافه می گردد!! که از این مبلغ بسیار بیشتر می شود ولی ما به شما 2 محصول اورجینال را در قالب پکیج ازدواج موفق 8000 تومان می فروشیم و در صورت خرید نقدی هزینه ارسال به محل را ما پرداخت می کنیم و در صورت خرید پستی ارزانترین بسته را ارسال می کنیم به هیچ وجه فریب تبلیغات و قیمت های غیر واقعی دیگران را نخورید و قیمت نهایی فاکتور را چک کنید!!
قبل از خرید امتحان کنید
خلاصه مطالب مجموعه: آنچه زنان باید در مورد مردان بدانند ؟
روانشاسی مردان ، نیازهای مهم مردان ، مدیریت مذاکرات ، منابع انرژی ، آشنایی با سلیقه مردان ، آشنایی با دنیای مردان ، در میان پسران چه می گذرد؟ ، چه زنانی مورد علاقه مردانند ، چه مردانی مورد نفرت زنانند ، چرا مردان به غار تنهایی خود فرو می روند ؟ ، مهمترین دغدغه مردان مجرد ، مهمترین دغدغه مردان متاهل ، آشنایی با سیستم امتیاز دهی به مردان ، علل سردی مردان در روابط زناشویی ، علت اصلی نواسانات خلق مردان مسائل شغلی و مالی است، آشنایی با فیزیولوژی مردان ، جنگ زنانگی و مردانگی ، جنگ تغییر ، مدیریت هدایا و ...
خلاصه مطالب مجموعه: آنچه مردان بایددر مورد زنان بدانند ؟
روانشاسی زنان ، مهم ترین نیاز زنان ، باید بدانیم انسانها خوب یا بد نیستند بلکه انسانها متفاوتند ، شما چقدر به تفاوت ها احترام می گذارید ؟ خصوصیات یک مرد ایده آل از نظر زنان ، مهمترین نیاز زنان نیاز های عاطفی است ، بدانید که زنان شنونده می خواهند ، زنان به جزئیات اهمیت می دهند ، زنان از راه گوشی انرژی می گیرند ، زنان در مهمانی ها و در جمع باید مورد توجه باشند ، بدانید هرچه فریاد بزنید گوش زنان بسته تر می شود ! ، حافظه زنان ، بدانید که زنان شیفته مردان قوی و با اعتماد به نفس و مستقل اند ، تکنیک های تقویت زنانگی "آنیموس" در زنان ، منابع انرژی زنان ، راههایی برای جذاب تر شدن زنان ، روش های مذاکر موثر با زنان ، علل سردی زنان در روابط زناشویی ، آشنایی با فیزیولوژی زنان ، نواسات خلق زنان بیشتر نتیجه نواسانات هرمنی است ، آشنایی با سیستم امتیاز دهی در زنان ، رفتار مرد در اتاق خواب ، رفتار مرد در زمان بارداری و در حین زایمان ، توصیه هایی به مردان ، مدیریت هدایا و مناسبت ها و ...
در هرکجای کشور که هستید تنها با چند کلیک ساده این محصول را خرید نمایید و پس از دریافت وجه را به مامور پست بپردازید !
این محصول دارای پشتیبانی کامل خرابی می باشد !!
مجموعه ازدواج موفق در 2 پکیج اورجینال
قیمت : 8000 تومان
شناسه اثر ثبت این محصولات در وزارت فرهنگ و ارشاد :
27-23883-5
27-23883-11
تصاویری از مجموعه های آنچه زنان و مردان باید در مورد یکدیگر بدانند
براي بسياري از زنان جوان در ايران عدم آشنايي با رابطهي زناشويي، و در مواقعى راههاي مختلف جلوگيري از حاملگيباعث دشواريهاي زيادي در زندگي زناشويى ميگردد.
رابطهاي كه ميتواند زندگي دو انسان را زيباتر، گرمتر و پيوند مشترك را نزديكتر گرداند، در موارد زيادى تنها به دلسردي و افسردگي روزافزون منجر ميشود.
آموزش ناگفته هاي روابط زناشويـي
هديه اي بي نظير براي همسران
زوجهاي جواني كه از مطرح كردن مسائل زناشويي بين
خود خجالت ميكشند
داراي مجوز از وزارت ارشاد اسلامي
پكيج كاملا اورجينال و داراي هولوگرام رسمي
قيمت :9800تومان قيمت ویژه فقط : 7500 تومان
اين محصول ثبت شده در وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامي و وزارت بهداشت ،
درمان و آموزش پزشكي مي باشد.
شامل آموزش هاي زير به صورت تصويري :
۱ – بهداشت جنسي ۲ – رفتار هاي جنسي ۳ – بيماري هاي جنسي ۴ – داروهاي محرك ۵ – تنظيم خانواده ۶ – ناتواني جنسي
محققان دریافتهاند که استرس میتواند سبب نازایی در زنان شود. این کشف میتواند توضیحدهنده برخی نازاییها باشد،...
محققان دریافتهاند کهاسترس میتواند سبب نازایی درزنانشود. این کشف میتواند توضیحدهنده برخی نازاییها باشد، بدین شکل که استرس باعث آغاز نازایی و ادامه نازایی باعث افزایش استرس میشود. این، چرخهای نادرست، آن هم از ظالمانهترین انواع ممکن است. بنابراین، به نظر میرسد کسانی که زمانهای زیادی در زندگی خود گرفتار اضطراب و استرس میشوند، بویژه اگر دچار نازائی هستند، بهتر است ابتدا راهی برای درمان اضطرابهای خود بجویند.
در پژوهشی جدید ادعا شده که استرس میتواند سبب نازایی در زنان شود. این کشف میتواند توضیح دهنده برخی از مواردی باشد که زوجین بدون هیچ دلیل مشخصی دچار نازایی شدهاند. اگر تلاش برای بارداری بیش از حد معمول طول بکشد، میتواند در زوجین استرس ایجاد کند، در نتیجه مشکل خود را بازتولید کرده و میتواند برای همیشه ماندگار بماند.
مدتها بود که حدس زده میشد ارتباطی بین استرسهای زندگی روزانه و نازایی وجود داشته باشد، اما مدارک قابل اعتنای چندانی در مورد ارتباط بین این دو وجود نداشت. به زنانی که تحت درمان باروری هستند، توصیه میشود که از استرس اجتناب کنند، اما این توصیه برای دیگر زنان که در تلاش برای بارداری هستند، انجام نمیشود. از هر 7 زوجی که در انگلستان مشکل نازایی دارند، در حدود یک چهارم آنها مشکل پزشکی خاص برای نازایی ندارند.
برای بررسی نقش استرس در نازایی، کورتنی لینچ از دانشگاه ایالتی اوهایو و همکارانش نمونههای بزاق 373 زن آمریکایی را که به طور طبیعی برای بچهدار شدن اقدام می کردند، جمع کردند و سطوح انزیمی به نام آلفا آمیلاز را که سازنده استرس است در آن اندازه گرفتند.
زندگی زناشویی سردتر؟
تقریبا 13 درصد زوجین، پس از یک سال نزدیکی بدون روشهای جلوگیری از بارداری، موفق به حاملگی نشده بودند. این اتفاق تعریف تقریبا استانداردی از نازایی است. در یک سوم زنان که بالاترین سطح آنزیم آلفا امیلاز را داشتند، احتمال ناباروری 2 برابر کسانی بود که در یک سوم پایینی از نظر سطوح این آنزیم قرار داشتند.
گروه لینچ در یک تحقیق قبلی خود دریافته بودند آنهایی که سطوح بالاتری از آنزیم استرس دارند، در نخستین ماه تلاش خود برای باروری به مقدار اندکی احتمال ناباروری را دارند. اما ارتباط آنزیم الفا آمیلاز با ناباروری بالینی اولین بار در تحقیق جدید بررسی شده است.
اما این تحقیق، فرایند احتمالی درگیر در این اثر را مشخص نکرده است. همچنین بررسی نمیکند که آیا استرس مردان نیز روی ناباروری تاثیر دارد یا نه؟ ملانی دیویس از یونیورسیتی کالج لندن میگوید که این امر میتواند ناشی از تاثیرات مستقیم استرس روی بدن باشد، یا اینکه خیلی ساده به دلیل این باشد که افرادی که استرس دارند تمایل کمتری به نزدیکی خواهند داشت.
در بخش دیگری از این تحقیق، از زوجین خواسته شد تعداد دفعاتی که نزدیکی داشتند را ثبت کنند. از این حیث تفاوت بسیار اندکی بین انهایی که بالاترین سطوح الفا آمیلاز را داشتند و آنهایی که کمترین میزان آن را داشتند، وجود داشت. اما دیویس میگوید که گاهی اوقات افراد در چنین تحقیقاتی درباره تعداد نزدیکیها درست نمیگویند.
قدرت در دانایی است!
جکی بویوین از دانشگاه کاردیف انگلستان که پیش از این در پژوهشی نشان داده بود استرس در زوجین تحت روش درمانی باروری آی.وی.اف تاثیری ندارد؛ هشدار میدهد که این یافتههای تازه ممکن است منجر به استرس بیشتر در زوجین شود. او میافزاید: «احتمالا چیزهایی دیگری نیز هستند که زوج باید روی آن متمرکز شوند، همانند رابطه بیشتر و سیگار نکشیدن».
اما لینچ موافق نیست. او فکر میکند که دانستن اینکه استرس میتواند دلیل ناباروری توجیه نشده باشد، میتواند به زوجین کمک کند تا عملکرد مناسب نشان دهند.
او می گوید: «اگر شما دارید تلاش میکنید که باردار شوید و این روند حدود 5 یا 6 ماه بدون حصول به نتیجه مطلوب طول کشیده است، کاربست روشهای کاهش استرس میتواند منطقی باشد. چیزهایی همانند یوگا، مدیتیشن یا ورزش روزانه منظم میتوانند استرس را کاهش دهند. بهترین کار این است که سعی کنید چیزهایی که مناسب سبک زندگی خود است را بیابید»|مجید جویا
پرسش: برای اینکه سریعتر باردار شویم آیا باید رژیم خاصی را رعایت کنیم؟
تغذیه سودمند برای افزایش قـدرت بـاروری خانم ها:
1. نوشیدن فراوان آب علاوه بر کمک به عملکرد بهتر اندامهای تولید مثل و زایشی سبب تأمین بیشتر مایع طبیعی لازم برای حرکت بهتر اسپرم به سمت دهانه رحم می شود، بنابراین نوشیدن آب تصفیه شده یا آب معدنی به میزان کافی را فراموش نکنید.
2. برگ های سبز سبزیجات به خصوص اسفناج سرشار از آنتی اکسیدان، آهن و اسید فولیک می باشند که همگی برای حفظ سلامت اندام های زایشی و تناسلی لازم هستند. اسید فولیک موجود در اسفناج نه تنها باعث تشکیل تخمک های قابل رشد و افزایش قدرت باروری می شود، بلکه مانع از ایجاد نقص در نوزادان خواهد شد.
3. بخشی از رژیم غذایی خود را به سبزیجات نارنجی و زرد رنگ اختصاص دهید، چرا که منبع خوبی از آنتی اکسیدان و بتاکاروتن هستند. بتاکاروتن در تنظیم هورمون ها نقش مهمی دارد و احتمال سقط را کاهش می دهد.
مصرف مواد فرآوری شده (مانند شیرینی جات و تنقلات) را به حداقل برسانید، زیرا آن ها فاقد هرگونه مواد مغذی برای تشکیل نطفه و رشد جنین می باشند.
4. اگر مبتلا به اندومتریوز هستید، کلم بروکلی و انواع دیگر کلم را زیاد مصرف کنید. این گروه از سبزیجات خواص زیادی دارند. مواد مغذی گیاهی آن به متابولیسم استروژن کمک می کنند.
5. اگر قاعدگی نامنظم دارید،مصرف سیب زمینی شیرین، هویج و نخود فرنگی را فراموش نکنید. بتاکاروتن موجود در این سبزیجات، در تنظیم قاعدگی موثر است و امکان باروری بهتر را در پی خواهد داشت.
6. از آنجایی که مرکبات سرشار از ویتامین C هستند، آن ها را حتماً در رژیم غذایی خود بگنجانید. زغال اخته، پرتقال، نارنگی، کیوی و توت فرنگی مواد مغذی زیادی دارند و مصرف آن ها برای خانم هایی که تصمیم به مادر شدن گرفتهاند خیلی مفید است.
7. فرآورده های لبنی و پروتئین های حیوانی مانند ماهی غنی از اسید آمینه هستند که به تشکیل هورمون های زایشی (FSH) و (LH) کمک می کنند، بنابراین این مواد را در برنامه غذایی خود بیاورید تا هر چه سریع تر به آرزوی مادر شدن تان برسید.
8. از نان هایی که با آرد گندم کامل درست می شوند استفاده کنید، زیرا منبع خوبی از آهن و ویتامین B می باشند و موجب افزایش هورمون های باروری می شوند.
9. برای باردار شدن باید از چربی های خوب استفاده شود، لذا مصرف مغزهایی مانند بادام یا گردو که منبع غنی از اسیدهای چرب امگا3 می باشند توصیه می گردد.
10. در آخر، پروتئین های گیاهی (مخصوصاً سویا) را به اندازه متوسط مصرف کنید تا به شما در رسیدن به وزن مناسب برای حامله شدن کمک کند.
مصرف غذا (به خصوص آن هایی که زیاد استفاده می کنید) تأثیر مستقیمی بر روی باروری شما دارد. در نتیجه، سعی کنید تا وعده های غذایی سرشار از میوه و سبزیجات، لبنیات و پروتئین های گیاهی داشته باشید که منابع خوبی از ویتامین C، بتاکاروتن، آنتیاکسیدان، اسید فولیک و آهن هستند و همگی امکان باروری را افزایش می دهند.
زنانی که در سنین بالا باردار شده اند و نیز مبتلا به دیابت حاملگی هستند، با مصرف بیش از اندازه تنقلات، سطح قند خون شان بالا رفته و مجبور هستند تا سزارین شوند، زیرا نوزادانی که از مادران دیابتی به دنیا می آیند، سایزشان از دیگر نوزادان بزرگ تر است.
لازم به ذکر است سلامت نوزاد تا حد زیادی بستگی به مادر و غذاهای مصرفی او دارد، بنابراین خوردن غذاهای سالم و مفید تنها راه ساده ای است که منجر به سلامت شما و کودک تان می شود.
مهم ترین نکته کاهش استرس و فشار روانی و روحی است. مصرف غذا (به خصوص آن هایی که زیاد استفاده می کنید) تأثیر مستقیمی بر روی باروری شما دارد. در نتیجه، سعی کنید تا وعده های غذایی سرشار از میوه و سبزیجات، لبنیات و پروتئین های گیاهی داشته باشید که منابع خوبی از ویتامین C، بتاکاروتن، آنتیاکسیدان، اسید فولیک و آهن هستند و همگی امکان باروری را افزایش می دهند.
یکی از زمانهایی که به هیچ وجه نباید دارویی گیاهی را بدون مشاوره با پزشک مصرف کرد، دوران بارداری است. یکی از اصول طبیعت درمانگران در پیشنهادهای گیاهی که برای بیماریهای مختلف به بیماران میدهند این است که همه داروهای گیاهی کاملاً بیخطر نیستند و برای استفاده بیشتر و بهره از گیاهان باید ابتدا برخی از اطلاعات اساسی را درباره آنها کسب کنیم. به عبارت دیگر اگرچه به خاطر این که ترکیبات مۆثر داروهای گیاهی نسبت به داروهای شیمیایی رقیقتر و در نتیجه اثرات جانبی آنها کمتر است اما همچنان باید در استفاده از داروهای گیاهی با احتیاط عمل کرد.
یکی از نخستین دستورات احتیاطی در این زمینه توجه به این مسئله است که تا وقتی کاملاً مطمئن نشدهاید که گیاهی برایتان مناسب است آن را مصرف نکنید و در این باره هیچکس مثل یک متخصص این حوزه نمیتواند کمککننده باشد. در این میان گاهی عوارض استفاده سرخود از برخی از داروهای گیاهی میتواند نتایج بسیار بدی به همراه داشته باشد. یکی از زمانهایی که به هیچ وجه نباید دارویی گیاهی را بدون مشاوره با پزشک مصرف کرد، دوران بارداری است. مهمترین دلیل این موضوع این است که برخی از گیاهان باعث سقط جنین میشوند. زنان آبستن در خوردن مواد زیر باید احتیاط کرده و حتیالمقدور به مقدار کم مصرف نماید: * از نگاه برخی از متخصصان طبیعت درمانگر، زنان باردار باید از خوردن گیاهانی چون پوست ریشه زرشک، بابونه گاوی، افسنطین، پونه معطر، سداب، فلوس، کدو تلخ، جعفری فرنگی، سنبل چینی، نعناع کوهی و مینا پرهیز کنند. * از جمله ممنوعیتهای گیاهی زنان باردار همچنین استفاده از کافئین است چرا که از نظر علمی ارتباط مستقیم بین مصرف کافئین در دوران بارداری و سقط جنین ثابت شده است. خوردن 163 میلی گرم کافئین در روز معادل یک یا دو فنجان قهوه، خطر سقط جنین را تا دو برابر افزایش میدهد. * زنان باردار بایستی از خوردن گیاه بولاغ اوتی خودداری نمایند چون ممکن است باعث سقط جنین شود. * برای زن آبستن افراط در کلیه خوراکیها ممنوع است و نباید هیچ غذایی را خارج از اندازه بخورد. تنوع بهترین روشی است که زن آبستن بکار بسته و از تمام خوراکیها استفاده نماید. * زعفران، جعفری، غوره، آبغوره، مارچوبه، زیره، سیاه دانه، دارچین، مسهل. * غذاهای مانده مخصوصاً غذاهای گوشتی برای زن آبستن بدترین سمهاست. خوردن موادی مثل کالباس، سوسیس، ژامبون و ساردین و سایر کنسروها و ماهی مانده به کلی ممنوع است. * بانوان حامله چنانچه کرفس میل نمایند، ممکن است نوزادشان دچار ناراحتیهای عصبی، مخصوصاً حملات شبه صرع گردد. * بانوان باردار نباید سیاه دانه مصرف کنند زیرا قاعده آور و سقط کننده جنین است. * خوردن جعفری برای زن آبستن جایز نیست. مطالعات جدید دانشمندان نشان میدهد زنان باردار به هیچ وجه نباید در غذاهای خود از زعفران استفاده کند. زرشک و زعفران برای زنان باردار خطرات جبران ناپذیری دارد و سقط کودکشان را به دنبال دارد. به گزارش گوگل هلث، در طی آزمایشاتی که روی 150 زن انجام شد دانشمندان دریافتهاند کسانی که در سه ماهه اول بارداری زرشک و زعفران مصرف میکنند جان کودکشان در خطر میافتد و دچار زایمان زودرس نیز میشوند. نتایج تحقیقات پژوهشگران حاکی است که این دارو سبب انقباض عضلهها میشود و حتی مصرف آن تنفس مادران را نیز با مشکل دچار میکند. در 3 ماهه اول بارداری گلپر نخورید گلپر یکی از معروفترین گیاهان در طب سنتی برای درمان بیماریهای گوارشی به خصوص نفخ محسوب میشود. گلپر، هضمکننده غذا و تقویتکننده معده است. برای بهره بردن از خواص ضدنفخ گلپر، بهتر است یک گرم از پودر دانههای این گیاه را همراه رازیانه بعد از غذا و با آخرین لقمه به اندازه نصف قاشق غذاخوری بخورید. از آنجا که گلپر طبیعت گرم و خشکی دارد، افراد گرم مزاج باید دانههای این گیاه را یک شب در سرکه بخوابانند و بعد از 24 ساعت و خشک شدن دانهها، آن را در روز، پودر و استفاده کنند. غیر از خواص درمانی از دیگر کاربردهای گلپر در طب سنتی، تلطیف گوشتها به خصوص گوشت آبزیان و ماهی است و توصیه میشود به عنوان ادویه در پخت ماهی از گلپر استفاده کنید. اما مصرف بیش از 2 گرم گلپر در روز در دوران بارداری به خصوص 3 ماهه اول جایز نیست زیرا باعث سقط جنین میشود. گاهی مصرف گلپر در افراد گرم مزاج باعث سردرد میشود، در این صورت میتوانند گلاب بو کنند تا سردردشان رفع شود.
منابع: دنیای سلامت
تبیان
سلامتیران
:: موضوعات مرتبط:
زایمان و بارداری،
، :: برچسبها:
گیاهان خطرناک در دوران بارداری,
سقط جنین,
اگر طی مدت بارداری احساس خستگی میکنید، باید علت این خستگی را دریابید و ...
زمان بگذارید و خوب فکر کنید زیرا دلایل متعددی باعث بروز خستگی طی دوران بارداری میشوند، ضمناً ممکن است چند علت با هم ترکیب گردند. اما گذشته از این دلایل معمول و همیشگی، خستگی ممکن است در طی ماه های حاملگی خود را به شکل یک بیماری نیز نشان دهد. به همین دلیل است که باید با پزشک معالج تان در این باره صحبت کنید.
خستگی در ابتدای بارداری طبیعی است، هورمونی است! در ابتدای دوران بارداری، داشتن احساس خستگی و تمایل به خوابیدن، گاهی اوقات بدون توجه به این که چه ساعتی از روز است، طبیعی است. این وضعیت به خاطر پروژسترون، هورمون ِ ضروری برای حفظ حاملگی، است و تأثیر تسکین دهندگی دارد. خبر خوش این است که این وضعیت در سه ماهۀ دوم خیلی کمتر میشود.
مشکلات خواب در بین زنان باردار بسیار رایج است دردهای جزئی در بارداری، دردهای پشت و کمر، حرکات نوزاد، وضعیت های دشوار، مسائل ریز و درشت، الزامات شغلی، همه و همه عواملی هستند که میتوانند عاملی برای ایجاد مشکل در خواب شما باشند. مقدمات خواب را به دقت فراهم کنید، زودتر به بستر بروید، شرایط آسایش تان را بهبود ببخشید و در بهره بردن از تعطیلات آخر هفته شک نکنید.
فعالیت های شغلی برخی شرایط کاری باعث خستگی جسمی و روحی میشوند. پرسنل خدمات، کارمندان بخش فروش و کارگران بیشتر دچار خستگی میشوند، اما فقط اینها نیست، تمام پست هایی که استرس زا هستند هم خستگی زیادی ایجاد میکنند! برخی مشاغل نیز بیشتر فرد را دچار خستگی و کسالت میکنند مانند کار با ماشین یا کارهای تکراری و غیره. باید به این عامل ایجاد خستگی طی بارداری (کار)، حمل و نقل های طولانی و دشوار را نیز اضافه کرد که هم خستگی تولید میکنند و هم استرس... بنابراین فکر کردن دربارۀ تنظیم شرایط شغلی، ساعات کار و وسایل جابهجایی از ابتدای دوران بارداری، بسیار مهم است.
اضطراب های در سه ماهۀ سوم بارداری بیشتر زنان باردار به خصوص در سه ماهۀ سوم حاملگی، دچار اضطراب و کابوس میشوند، آنها مدام در این افکار هستند: زایمان چه طور پیش خواهد رفت؟ آیا نوزاد زیبا خواهد شد؟ آیا او را دوست خواهم داشت؟ آیا من میتوانم یک مادر خوب باشم؟...
بهترین راه برای خنثی کردن این نگرانی ها، حرف زدن با دیگران است. برای درد و دل کردن با پدر نوزاد، دوستان تان، والدین تان و متخصصی که پیش او میروید، شک نکنید.
آخرین ماه بارداری با افزایش وزن، خستگی در پایان بارداری طبیعی است. ضمناً شما به سختی نفس خواهید کشید، حجم شکم تان مانع از قرار گرفتن در وضعیت های مناسب خواب میشود، با این همه هنوز سخنی از حرکات نوزاد که از خواب بیدارتان میکند یا مثانه تان که پرشده و مجبورتان میکند که چندین بار طی شب از خواب بلند شوید، به میان نیاورده ایم... از خودتان مراقبت کنید، چندین بار مکث کنید، به خودتان استراحت بدهید، هر قدر که خواستید و هر جا که خواستید چرت بزنید!
بگذارید دیگران (همسر، دوستان، خانواده، خدمتکار، خرید اینترنتی...) هم طی مدت بارداری به شما کمک کنند زیرا به هر صورت وضعیت شما اجازه نمیدهد که به خرید بروید، خرده کاری ها را انجام دهید و خانه را به خوبی بگردانید.
بارداری فعالیت فیزیولوژیک بیشتری را به بدن تحمیل میکند. بنابراین باید مراقب خودتان باشید: زود به رختخواب بروید، آخر هفته ها خوب بخوابید، استراحت کنید، کارها را با اعضای خانواده تقسیم کنید، موقعیت و زمان شغل تان را تنظیم کنید، زمان هایی را به خودتان اختصاص دهید و... با تمام اینها، تغذیه هم نقش مهمی بازی میکند، برخی از کمبودها ممکن است خود را به شکل خستگی نشان دهند. تغذیه ای سالم و متعادل ضروری است. ضمناً یک فعالیت جسمی منظم و مناسب با وضعیت تان، خستگی را به میزان بسیار زیادی از شما دور خواهد کرد. در نهایت، بدون تردید، باید با پزشک تان هم مشورت کنید.
مراقبت هاي بارداري-مراقبت از مادران باردار تا 60 روز پس از زايمان
مديركل دفتر سلامت جمعيت، خانواده و مدارس وزارت بهداشت با اشاره به برنامههاي در دست انجام براي افزايش مراقبت از مادران باردار در كشور گفت: هر مادر باردار يك متولي سلامت در دوران بارداري و تا 60 روز پس از زايمان خواهد داشت و تمام اين مراقبتها برعهده ماما خواهد بود. دكتر محمداسماعيل مطلق با اشاره به اقدامات انجام شده در جهت كاهش مرگ و مير مادران باردار در كشور، گفت: به دنبال انجام اين مراقبتها، اخيرا ميزان مرگ و مير مادران باردار در كشور به 21 در صد هزار تولد زنده كاهش يافته است و سازمان جهاني بهداشت نيز اين مبحث را تاييد كرده است.
وي به برنامهريزيهاي انجام شده براي افزايش مراقبتها از مادران باردار و بازديد از مراكز مختلف اشاره كرد و ادامه داد: در اين زمينه تاكيد ويژهاي روي آموزشهاي قبل و پس از ازدواج داريم.
مطلق به طرح مراقبت از مادران باردار و برنامهريزيهاي انجام شده در اين زمينه اشاره كرد و گفت: اين طرح در دو استان البرز و خوزستان به اجراي آزمايشي گذاشته شده است. بر اساس اين طرح تمام اطلاعات مادر مربوطه تحت نظر يك ماما قرار ميگيرد و مراقبتهاي مربوطه براي وي انجام ميشود.
مدير كل دفتر سلامت جمعيت، خانواده و مدارس وزارت بهداشت افزود: در اين طرح اگر مادر بارداري در گروه افراد پرخطر باشد، مراقبتهاي لازم براي وي انجام ميشود و نوع بيمارستان نيز براي زايمان وي مشخص ميشود. در صورت موفقيت اين طرح در دو استان مذكور در سال 92 و با اجراي برنامه پزشك خانواده به سراسر كشور گسترش مييابد.
انم های باردار کِرِم ضد لک میتوانند استفاده کنند؟-ملاسما چیست؟
سؤال اصلی بسیاری از خانم های باردار این است که آیا می توان در دوران حاملگی برای پیشگیری از لک حاملگی کرم های ضدلک را خرید و استفاده کرد؟ درمان ملاسما به طور معمول توسط کرم های ضدلک و برطرف کردن عوامل ایجادکننده آن مانند اختلالات تیرویید و عدم مصرف قرص های ضدبارداری و نیز استفاده از ضدآفتاب های مناسب در طول روز و همچنین کرم های مختلف است که اهم این ترکیبات شامل هیدروکینون، کرم ترتینوئین، حتی مخلوط با استروییدها و نیز آزالئیک اسید و رزورسنیول، پیل های شیمیایی مختلف و در موارد استثنائی لیزر هستند که طبق دستور پزشک با توجه به نوع ضایعه و شدت ضایعه تجویز می شود. در زمان بارداری افزایش رنگدانه های پوست در ۹۰ درصد خانم های باردار به خصوص در افراد با پوست تیره دیده می شود و خال ها و ضایعات کک و مک نیز تیره تر می شوند. در همین زمان اطراف نوک پستان ها و نواحی تناسلی و نیز اسکارهای جدید تیره تر می شوند و حتی خط موجود در وسط شکم از بالا به پایین تیره تر می شود. این تیرگی در نواحی زیربغل خانم های باردار و نیز در ناحیه کشاله ران ها هم مشاهده می شود.
ملاسما در خانم های باردار در ۷۰ درصد موارد مشاهده می شود که به صورت لکه های پررنگ نامنظم هستند. تعدادی از ملاسماها در بارداری که به آن ماسک بارداری نیز گفته می شود بعد از زایمان به مرور برطرف می شوند و خودبه خود بهبود می یابند. بنابراین در زمان بارداری لازم است حتی الامکان از ضدآفتاب ها به خصوص انواع فیزیکال برای جلوگیری از تابش نور آفتاب در طول روز استفاده شود و درمان ضایعات ملاسمایی را به بعد از زایمان و در صورت عدم بهبودی خودبه خود ضایعات محول کرد.
ملاسما یک ضایعه افزایش رنگدانه ای پوست است که در نواحی در معرض نور در صورت بروز می کند. اگرچه ممکن است در نواحی دیگری مانند سمت های خارجی ساعدها یا قسمت وسط قفسه سینه نیز مشاهده شود. اگرچه علت بروز این لکه های پررنگ کاملا مشخص نیست ولی عوامل متعددی را در بروز آن دخیل می دانند که عوامل ژنتیکی و هورمونی همراه اشعه ماورای بنفش از مهم ترین آنها هستند. قرص های جلوگیری از بارداری با دارابودن استروژن و احتمالا پروژسترون، اختلالات تخمدان ها و نیز بیماری های خودایمنی تیرویید، بعضی از لوازم آرایشی، تغذیه، داروهای حساس کننده به جذب اشعه خورشید و داروهای ضدصرع نیز از سایر علل بروز ملاسما هستند.
ملاسما به صورت نادر قبل از بلوغ تظاهر می کند و شیوع آن به خصوص در خانم ها در سنین باروری است. از نظر علایم کلینیکی شامل لکه های پررنگ قهوه ای کمرنگ تا پررنگ و متمایل به خاکستری در صورت است که به طور عمده به ۳ دسته قسمت مرکزی صورت، گونه ها و فک از نظر محل قرار گرفتن تقسیم می شوند و از نظر عمق ضایعه و افزایش ملانین (رنگدانه پوستی) در لایه های مختلف پوست نیز به ۴ دسته: اپیدرمال (سطحی)، درمال (عمقی)، اپیدرمال و درمال (سطحی و عمقی) و بینابینی تقسیم می شوند.
دکتر محمدجواد ناظمی متخصص پوست و مو استاد دانشگاه علوم پزشکی تهران
یک متخصص زنان و زایمان، گفت: استرس روحی شدید میتواند باعث سقط جنین شود.
دکتر طاهره افتخار با اشاره به اینکه 15 درصد از بارداریهای شناخته شده به سقط جنین منتهی میشوند، افزود: در خلال حاملگی، سه ماهه اول، دوم و سوم هر کدام خصوصیات مهم و خاص خود را دارد و هر مرحله دارای عوامل خاص برای مادر و جنین است که می تواند تهدید کننده سلامت هر دو باشد.
این عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی تهران با بیان اینکه خونریزی یا درد شکمی مهم ترین علامت در سقط جنین محسوب میشود، اظهارکرد: یکی دیگر از عوامل موثر در سقط جنین بیماریهای مزمن مانند دیابت کنترل نشده، اختلالات وراثتی در انعقاد خون، نقصهای خود ایمنی مشخص (مانند سندروم آنتی فسفولیپید یا لوپوس)، داشتن ناهنجاریهای مشخص رحمی یا گردن رحم ضعیف، سرخجه و بیماریهای عفونی است.
وی ادامه داد: بیشتر سقط هایی که در سه ماهه اول بارداری رخ میدهد، به دلیل ناهنجاریهای کروموزومی در جنین است، زمانی که سلول تخم تشکیل و تقسیم میشود، ممکن است اختلالاتی در تعداد یا در ساختمان کروموزوم به وجود آید که در این صورت حاملگی طبیعی نیست و بهتر این است که جنین در چنین وضعی سقط شود و ربطی هم به ژنتیک والدین ندارد.
این متخصص زنان با تاکید بر اینکه استرس روحی شدید می تواند باعث سقط جنین شود، گفت: مادرانی که برای بار اول سقط جنین داشتهاند، زمانی که برای بار دوم باردار میشوند معمولا استرس شدید از سقط دوباره دارند درحالی که همین استرس عامل مهمی برای سقط جنین محسوب میشود. افتخار با اشاره به اینکه پزشک برای حصول اطمینان از سقط جنین، سونوگرافی برای مادر تجویز میکند، اظهار کرد: اگر جنین کاملاً از رحم مادر خارج شده باشد و یا جنین قلب نداشته باشد، نیاز به کورتاژ دارد؛ اما اگر زنی دوبار پشت سر هم سابقه سقط داشته باشد، باید از نظر ژنتیکی و خونی مورد بررسی قرار گیرد، چرا که این آزمایشها علل دقیق سقط های او را مشخص میکند.
وی تاکید کرد: اگر RH خون زوجین منفی است، باید دو تا سه روز بعد از سقط جنین نسبت به تزریق گلبولین RH اقدام کرد، چرا که در غیر این صورت امکان حاملگی مجدد وجود ندارد.
افتخار با بیان این مطلب که 3 تا 6 ماه پس از سقط، بهترین زمان برای حاملگی مجدد است، افزود: مدتی طول میکشد تا رحم خود را بازسازی کند و پوشش دیواره آن، قوی و سالم شود. اگر فرد از شرایط روحی و جسمی خوبی برخوردار باشد، می تواند پس از گذشت دو یا سه قاعدگی از سقط، اقدام به بارداری کند.
کم شدن سرعت رشد جنین در هفته های آخر بارداری، مشکل خطرناکی است که در بسیاری از بارداری ها رخ می دهد. تشخیص به موقع این مشکل، به حفظ سلامت جنین در بارداری کمک زیادی می کند. در موارد شدید، تنها راه بهبود رشد جنین، زایمان زودتر از موعد مادر است. گروه دیگری از این جنین ها را تا یک زمان معین مورد پایش قرار می دهند، طوری که مادر باید تمام این مدت به طور منظم تحت نظر پزشک قرار بگیرد. شیوه زندگی مادر برای جنین هایی که به این مشکل دچار شده اند سرنوشت ساز است. شیوه صحیح زندگی شامل تغذیه سالم، ورزش متناسب با سن و وضعیت بارداری، زندگی در هوای سالم، دوری از دود سیگار و مصرف الکل و مواد مخدر و دوری از استرس می باشد.علل شایع کاهش رشد جنین به شرح ذیل می باشد.
اختلالات جفت: جفت مسئول تامین غذا و اکسیژن برای جنین است. اگر جفت ناهنجاری داشته باشد یا طی دوران بارداری غذا رسانی به جنین توسط جفت مختل شود، رشد جنین دچار اختلال می شود. همچنین ممکن است محل قرارگیری جفت در رحم، اختلالاتی را برای جنین ایجاد کند که به آن جفت سر راهی می گویند یا جفت کمی از رحم جدا گردد که به آن جدا شدن زودرس جفت می گویند. هر یک از این اختلالات یاد شده، می تواند رشد جنین را کم کند.
فشار خون بارداری: در مادران بارداری که دچار فشار خون بالا هستند، رگ های خونی تنگ می شود و خون رسانی به بافت های بدن کند می گردد. بنابراین خون رسانی به جنین در حال رشد نیز کاهش می یابد. به همین علت است که معمولا مادران با فشار خون بالا، نوزادانی کم وزن به دنیا می آورند .فشار خون بالا می تواند منجر به مسمومیت بارداری شود. لازم به ذکر است که فشار خون بالا در حاملگی بسیار خطرناک است و اگر درمان نشود و تحت کنترل قرار نگیرد، عوارض آن تنها به کاهش وزن جنین ختم نخواهد شد.
ناهنجاری های کروموزومی جنین: جنین هایی که دارای ناهنجاری های کروموزومی هستند، اغلب روند رشد کندتری نسبت به جنین های سالم دارند. برخی از ناهنجاری های کروموزومی جنین شامل این موارد می باشد: آنانسفالی، نقص های کلیوی، سندروم داون (منگولیسم) و نقص های دیده شده در حین تولد.
بیماری های مادر در زمان بارداری: اغلب دیده شده زنانی که در زمان حاملگی بیماری های زمینه ای داشته اند، فرزندانی با وزن کم به دنیا می آورند. بیماری های زمینه ای شایع در مادران عبارت است از: دیابت، کم خونی داسی شکل، اختلالات انعقادی خون، بیماری های کلیوی، بیماری های قلبی و عروقی و بیماری های ریوی.
سن مادر: عامل مهم دیگر، سن مادر است. بهترین سن بارداری ۲۳ تا ۲۹ سالگی است و سن قابل قبول ۲۰ تا ۳۵ سالگی می باشد.
مصرف الکل و سیگار: مصرف الکل در بارداری توسط مادر سبب عقب ماندگی ذهنی، ناهماهنگی حرکتی، حافظه و زبان معیوب و از همه مهم تر بیش فعالی کودک می شود. عامل دیگری که اکثر افراد فکر می کنند خیلی تاثیرگذار نیست، مصرف سیگار می باشد. نیکوتین که ماده اعتیاد آور توتون سیگار است، باعث می شود جفت به صورت غیرطبیعی رشد کند و این امر، انتقال مواد غذایی را به جنین کاهش می دهد و باعث کم وزنی جنین می گردد. از سوی دیگر، سیگار کشیدن تراکم مونوکسیدکربن را درخون مادر افزایش می دهد. مهم ترین اثر سیگار، تاخیر رشد جسمی کودک و کم وزنی او هنگام تولد است. همچنین موجب کاهش مقاومت بدن کودک در برابر بیماری ها می گردد.
تذکر: مادرانی که سیگار می کشند، به علت کمبود اکسیژن رسانی به جفت و جنین، اغلب نوزادانی با وزن کم به دنیا می آورند. کاهش رشد جنین در مادران سیگاری تنها یکی از عارضه هایی است که جنین را تهدید می کند. عوارض دیگری مانند احتمال ابتلا به بیماری های قلبی، تنفسی، پوستی و ... نیز در کمین این جنین ها می باشد.
آلودگی هوا: دانشمندان دریافته اند مادرانی که در دوران بارداری در معرض میزان بالایی از آلودگی هوا قرار دارند، بیشتر نوزادان با وزن کم به دنیا می آورند، زیرا آلودگی هوا، اکسیژن محیط زندگی را کم می کند و جنین در حال رشد را با کمبود اکسیژن روبه رو می نماید. بنابراین مادران باردار باید مراقب باشند و زمانی که آلودگی هوا زیاد است و رسانه های مختلف افراد را از رفت وآمد غیرضروری در شهر منع می کنند، از خانه بیرون نروند.
سوءتغذیه مادر: سن و وزن مادر بر روند رشد جنین تأثیر می گذارد. اگر مادر وزن کمی داشته باشد و طی حاملگی افزایش وزن قابل قبول نداشته باشد، احتمال کاهش رشد جنین وجود دارد. همچنین سن مادر نیز مهم است. اگر سن مادر بالای ۴۵ سال و کمتر از ۲۰ سال باشد، احتمال کم وزن بودن جنین نیز زیاد می باشد.
زایمان های قبلی مادر: مادرانی که در زایمان های قبلی خود، سابقه زایمان زودرس (نوزاد نارس) داشته اند، در زایمان های بعدی خود نیز احتمال کم وزن بودن نوزادشان وجود خواهد داشت. بنابراین این دسته از مادران باید مراقب باشند و در حاملگی های بعدی خود مدام تحت نظر پزشک متخصص زنان قرار بگیرند.
چند قلویی: مادرانی که بیش از یک قل، باردار هستند (دو قلو و چند قلو زایی)، معمولا احتمال بیشتری وجود دارد که نوزادانی کم وزن به دنیا آورند، زیرا حجم رحم مادر نمی تواند همزمان چند جنین را با وزن طبیعی در خود رشد دهد. به همین علت است که مادرانی که چند قلو حامله هستند، باید بیشتر تحت مراقبت پزشک متخصص قرار بگیرند.
حتی در زمانی که تستها خیلی سریع و دقیق انجام میشود، تعداد زیادی از بیشتر خانمهایی که نوزاد آنها سقط شده است از باردار بودن خود مطلع نبودهاند. در بسیاری از موارد، تخمکهای بارور شده ممکن است که حتی کاشته هم نشده باشند. به عنوان مادر آینده، درباره سقط شدن جنین چقدر میدانید؟ این نوشته اطلاعات کوتاهی در این زمینه به شما خواهد داد.
سقط ناخواسته به شرایطی گفته میشود که در آن نوزاد مرده است اما رحم خانم باردار هنوز جنین، جفت و بافتها را برای چند هفته در خود نگه خواهد داشت. بنابراین خانم باردار از سقط ناخواسته جنین خود مطلع نخواهد شد. البته این اتفاق شاید در یک درصد از بارداریها رخ دهد.
چگونه متوجه بشوم که سقط ناخواسته داشتهام؟
اگر سقط ناخواسته جنین در هفتههای اولیه بارداری اتفاق بیفتد، ممکن است که خانم باردار از وقوع این اتفاق بیخبر باشد. در هفتههای اولیه بارداری، تقسیم و رشد سلولها بسیار سریع اتفاق میافتد. سطح هورمونها به سرعت بالا میرود و در این زمان، ممکن است که نتیجه تست بارداری شما مثبت باشد. بهرحال در این مرحله از بارداری، نطفه کاملا با چشم قابل دیدن است.
دلایل زیادی وجود دارد که رشد جنین ناگهان متوقف میشود. اگر این اتفاق در هفتههای اولیه بارداری رخ دهد، بسیاری از خانمها عادت ماهانه عادی خود را بدست میآورند. سقط ناخواسته جنین ممکن است برای هر شخص متفاوت باشد، اما بطور ویژه یک خونریزی بهمراه خواهد داشت (این خونریزی ممکن است که خیلی سنگین باشد) و گرفتگیهای شدید عضلات رحم و درد را بهمراه داشته باشد.
سقط نامعلوم شرایطی است که در آن نشانههایی اتفاق میافتد که به سقط جنین میانجامد، اگرچه بسیاری از خانمها این علائم را در ابتدای بارداری تجربه خواهند کرد اما پس از مدت کوتاهی در مییابند این علائم از بین رفته است و بارداری آنها ادامه پیدا میکند.
نشانههای سقط زودهنگام
- ناپدید شدن تغییر و تحولات بارداری - تغییراتی مانند ورم سینهها – حالت تهوع - ترشحات واژنی (چنانچه قطرات مخاطها غلیظ باشد که گاهی با خون همراه است) - دیدن لکههای خون یا خونریزی خفیف - گرفتگی عضلات خفیف (شبیه زمانی که عادت ماهانه میشوید)
اگر از باردار شدن خود مطمئن نیستید و یا یکی از این علائم را تجربه کردهاید هرچه سریعتر با متخصص خود تماس بگیرید و یا به بیمارستان مراجعه کنید. متاسفانه، برای جلوگیری از سقط شدن جنین هیچ کاری نمیتوان انجام داد، اما بسیار مهم است که توصیههای پزشکی را جدی بدانید و چنانچه لازم است به بیمارستان مراجعه کنید تا مطمئن شوید که درموقعیت خطرناکی قرار نگرفتهاید.
عفونت های واژن از بیماری های شایع در سنین بارداری و در زنان باردار است. به صورت طبیعی انواعی از باکتری ها و موجودات زنده دیگر مثل قارچ ها در واژن زندگی می کنند، اما در شرایط مساعد برخی از این موجودات زنده به طور غیرطبیعی رشد کرده و منجر به عفونت های واژن می شوند که نشانه بیشتر این عفونت ها ترشحات غیرطبیعی واژن است. در زمان بارداری ترشحات سفید رنگ در واژن به صورت طبیعی دیده می شود و از طرفی اغلب عفونت های واژن به جنین آسیبی نمی رسانند، پس توصیه می شود این بیماری ها زمانی درمان شوند که علائم واضح بیماری بروز کند و نیازی به آزمایش و بررسی های اولیه ( قبل از بروز علائم) در تمامی زنان باردار نیست.
از عفونت های شایع واژن در زمان بارداری، عفونت قارچی یا کاندیدیا است که علامت مهم آن خارش و سوزش ناحیه واژن است که می تواند همراه با ترشحات پنیری به رنگ سفید باشد. این بیماری به دلیل تغییر اسیدیته واژن درزمان بارداری شایع است و به رغم درمان، امکان عود و تکرار آن در ادامه بارداری وجود دارد. خوشبختانه این بیماری موجب هیچ مشکل خاصی در روند بارداری یا جنین نمی شود و درمان های معمول آن هم (مثل پماد کلوتریمازول) برای جنین بی خطرند.
از عفونت های دیگر شایع در زنان سنین باروری عفونت با باکتری هاست که علت آن مجموعه ای از انواع باکتری هاست و نشانه مهم آن ترشحاتی خاکستری با بوی بد ماهی است. این عفونت می تواند موجب زایمان زودرس شود، بنابراین قبل از شروع بارداری باید درمان شود و از داروهایی که برای درمان آن استفاده می شود می توان «مترونیدازول» را نام برد.
عفونت شایع دیگر تک سلولی ای به نام «تریکومونا» است که نشانه شایع آن خارش و سوزش واژن همراه با ترشحات کف آلود است. این عفونت می تواند از راه تماس جنسی منتقل شود، پس همسران این بیماران نیز باید درمان شوند. این عفونت هم آسیبی به جنین یا روند بارداری وارد نمی کند.
از مشکلات دیگری که زنان جوان با آن روبه رو هستند و در دوران بارداری می تواند تشدید شود، زگیل ناحیه تناسلی است.
این بیماری که توسط انواعی از ویروس های خانواده اچ پی وی منتقل می شود، به صورت ضایعات نخ مانند یا پهن متعدد در ناحیه خارجی تناسلی بروز می کند که می تواند در ناحیه داخلی و روی دهانه رحم هم موجود باشد. این ضایعات در دوران بارداری تشدید شده و بزرگ تر و تعداد آنها زیادتر می شود. در مورد روش درمان بر اساس تعداد ضایعات و محل آنها تصمیم گیری می شود، اما از همه مهم تر این است که روش درمان به جنین آسیبی وارد نکند، چون برخی داروهایی که برای درمان به کار برده می شود در دوران بارداری نباید مورد استفاده قرار گیرد.
حتی اگر هیچ ورزش دیگری هم نمیکنید یا شرایط آن را ندارید (مثلا در استراحت مطلق هستید) این نرمش را میتوانید انجام دهید. نرمشهای کگل، عمل انقباض عضلات ناحیه واژن است. برای شناختن این عضلات میتوانید تصور کنید که اگر هنگام دفع ادرار بخواهید مانع آن شوید، چه عضلاتی را باید سفت کنید. وقتی این عضلات را شناختید، میتوانید هر زمان و هر جا آن را انجام بدهید. عضلات این ناحیه 3 خروجی اصلی را کنترل میکنند، خروجی ادرار، واژن و مقعد. تمرین کنید تا این عضلات را یکی یکی بشناسید و هر کدام را جداگانه منقبض کنید. عضلات را سفت بگیرید و تا ۱۰ بشمارید و ول کنید. ممکن است در ابتدا این کار سخت یا غیرممکن به نظر برسد، اما با تمرین زیاد میتوانید تک تک عضلات را بشناسید و منقبض و منبسط کنید.
نکته: این ورزش را پس از زایمان هم ادامه بدهید و تا یک سال به صورت مستمر انجام دهید. میتوانید زمان شیر دادن به کودک را برای این ورزش انتخاب کنید. اهمیت انجام این ورزش بعد از زایمان بیشتر از قبل از آن است.
چقدر انجامش دهیم؟ میتوانید 3 بار در روز و هر بار ۱۰ مرتبه این نرمش را انجام دهید. با این حال بیشتر کردن تعداد آن اصلا مانعی ندارد.
این ورزش به چه دردی میخورد؟ اغلب عوارض ناراحت کننده بارداری مثل افتادگی رحم و مثانه، هموروئید و بیاختیاری ادرار به خاطر شل شدن عضلات کف لگن رخ میدهند. این عضلات به دليل اینکه چند ماه تحت فشار شدیدی بودهاند، شکل اولیه خود را از دست میدهند و مستعد افتادگی هستند. نرمشهای کگل بهترین راه برای برگرداندن این عضلات به فرم قبل از بارداری هستند. مهم نیست که شما طبیعی زایمان کردهاید یا سزارین شدهاید؛ نرمشهای کگل به شما کمک میکنند عوارض بارداری را کاهش دهید.
افسردگی پس از زایمان که حدود 80 درصد مادران، صرف نظر از اینکه برای اولین بار مادر میشوند یا تجربه چندین باره آنها است، آن را تجربه میکنند علت ایجاد افسردگی پس از زایمان به طور قطع مشخص نیست اما قطعا تغییرات هورمونی پس از وضع حمل، شرایط محیطی، ژنتیک و ... میتوانند در ایجاد این حالت دخیل باشند.
افسردگی پس از زایمان ممکن است بین دو هفته تا یک سال طول بکشد و بیش از هر عاملی نوع رفتار و توجه اطرافیان در رفع یا تداوم این وضعیت نقش دارد.
خانمهایی که سابقه ابتلا به بیماری افسردگی یا دیگر اختلالات روحی در خود یا اعضای خانواده دارند بیشتر در معرض ابتلا به این نوع افسردگی قرار دارند.
علاوه بر این بارداریهای بدون برنامه ریزی، وجود مشکل در روابط زناشویی، عدم حمایت عاطفی همسر، پایین بودن سن مادر، ایجاد تغییرات جدی در خانه و خانواده همزمان با تولد نوزاد مانند از دست دادن شغل هر کدام از پدر یا مادر که به همراه خود مشکلات اقتصادی به خانواده تحمیل کند و بسیاری مشکلات از این دست میتوانند عوامل مستعد کننده ابتلای مادر به افسردگی پس از زایمان باشند.
در صورت غفلت بیمار و به خصوص اطرافیان امکان دارد این اختلال تبدیل به جنون پس از زایمان شود که در این حالت حتی ممکن است نیاز به بستری شدن مادر در بیمارستان باشد.
علایم
در این اختلال شوق و شعف تولد نوزاد، خیلی زود جای خود را به غصه دایم و شدید و تمایل به گریه میدهد.
بی خوابی توام با عدم تمرکز حواس و بی اشتهایی با خود حتی پرخاشگری یا گوشه گیری شدید را همراه میآورد.
پیشگیری
نوع تغذیه مادر در دوران بارداری و پس از آن نقش قابل ملاحظهای در پیشگیری از افسردگی پس از زایمان دارد.
مصرف غذاهای حاوی اسیدهای چرب امگا3 مانند غذاهای دریایی و گردو علاوه بر تقویت مغز، اعصاب و دستگاه گردش خون میتواند مانع بروز افسردگی پس از زایمان شود. علاوه بر این رژیم غذایی حاوی انواع ویتامینها، سبزیجات و میوهجات تازه هم در کاهش احتمال ابتلا به این عارضه بسیار موثر است.
علاوه بر دقت در تغذیه، پیادهروی در هوای آزاد، برنامه ورزش منظم، حمایت عاطفی همسر، تنظیم خواب و استراحت کافی مادر و معاشرت بیشتر با دوستان و افراد فامیل در کاهش علایم این اختلال مفید است.
خانم ها در زمان بارداری تغییرات جسمی و روانی متنوعی را تجربه می کنند. روش برخورد با این تغییرات و کنار آمدن با آنها مهارت خاصی را طلب می کند که در بعضی مواقع افراد آن مهارت را ندارند و گاهی در پی این تغییر خلق و خو دچار مشکلاتی مانند استرس و اضطراب می شوند.
استرس های دوران بارداری باعث بروز بیماری هایی مانند فشار خون بالا و مشکلات قلبی می شود. در زمان بارداری این استرس تحمیلی می تواند منجر به عوارضی مانند اختلال در خواب، سردرد و کاهش اشتها نیز شود.
وجود استرس در سطوح بالاتر ـ که در صورت تداوم استرس ایجاد می شود ـ بروز مشکلاتی مانند خطر زایمان زودرس (قبل از ۳۷ هفتگی) تولد نوزاد با وزن خیلی کم را افزایش می دهد.
نوزادی هم که زود به دنیا بیاید یا خیلی سبک باشد از لحاظ سلامت در معرض مشکلات بسیاری قرار دارد.
هر فردی برای استرس دلایل خاص خودش را دارد. اما در اینجا به چند مورد از دلایل شایع آن اشاره می کنیم:
ایجاد حالت های ناخوشایند؛ مانند حالت تهوع، یبوست، خستگی و کمردرد در طول بارداری.
تغییرات هورمونی که موجب تغییر خلق و خوی مادر می شود.
عدم ثبات روحی مقابله با استرس را دشوارتر می کند.
ممکن است مادر در مورد زایمان و تولد کودک و همین طور نحوه مراقبت از کودک خود نگرانی داشته باشد.
ممکن است خانم های بارداری که شاغل نیز هستند دغدغه و نگرانی هایی در مورد مسئولیت های خود در محیط کار در زمان غیبت به دلیل مرخصی زایمان داشته باشند.
زندگی قابل پیش بینی نیست و ممکن است مشکلات غیرقابل انتظاری پیش بیاید که تا انتهای بارداری زندگی مادر را تحت تاثیر قرار دهد.
از چه استرس هایی باید در زمان بارداری بپرهیزیم
استرس ها در صورتی که بدرستی مدیریت شود، خیلی هم بد نیست و در مواردی موجب تلاش برای آموزش بیشتر و کسب مهارت های مختلف توسط مادر می شود.
استرس های عادی زندگی مانند مشکلات کاری یا گیر کردن در ترافیک خیلی به مشکلات بارداری نمی افزایند؛ اما استرس های جدی تر ممکن است زندگی مادر و سلامت نوزاد را به خطر بیندازند.
استرس هایی مانند موارد زیر باید جدی گرفته شوند:
رخدادهای منفی زندگی: وقایعی مانند طلاق، بیماری های جدی و مرگ اطرافیان و از دست دادن شغل یا خانه.
فجایع طبیعی:
حوادثی مانند زلزله، توفان و سیل
استرس های طولانی مدت: این نوع استرس ها در شرایطی مانند اعتیاد، مشکل جسمی جدی یا افسردگی ایجاد می شود. افسردگی شرایطی است که احساس عمیق ناراحتی طی مدت زمان طولانی ایجاد می شود و فرد را از شرایط زندگی طبیعی دور می کند.
استرس های مربوط به بارداری: بعضی از خانم ها نگرانی بسیار زیادی درباره بارداری خود دارند. آنها ممکن است از سقط، ناسالم بودن بچه و چگونگی مراقبت از کودک واهمه داشته باشند.
اثرهای منفی استرس بر بارداری
اثرهای بارز استرس بر بارداری هنوز به طور کامل مشخص نشده است اما هورمون های مربوط به استرس موجب مشکلات جدی در زمان بارداری می شوند.
تغییرات هورمونی در زمان استرس اثرهای منفی روی سیستم ایمنی فرد می گذارد. سیستم ایمنی وظیفه محافظت از بدن در برابر عفونت و عوامل مضر خارجی را به عهده دارد. این تغییر هورمونی احتمال عفونت رحم را در زمان بارداری بالا می برد.
این اثر ممکن است در اوایل بارداری که سد محافظ بین مادر و جنین هنوز کامل نشده بیشتر باشد.
بعضی خانم ها ممکن است برای خلاصی از استرس به سیگار و داروهای ضداسترس روی آورند که خود این عوامل تاثیرهای منفی جدی روی نوزاد می گذارد.
پژوهش ها نشان می دهد سطوح بالای استرس در زمان بارداری نه تنها روی جنین تاثیرهای جبران ناپذیری دارد، بلکه منجر به بروز مشکلات جدی تری مانند ترس و شب ادراری و مشکلاتی در حرف زدن در دوره کودکی می شود. استرس ممکن است روی رشد مغز و سیستم ایمنی کودک نیز تاثیر بگذارد.
اختلال هایی در ساختمان و عملکرد مغز این نوزادان در آینده به وجود می آید که با اسکیزوفرنی مرتبط است و به نظر می رسد شروع این تغییرات از مراحل اولیه تکامل نوزاد است.
روش های کنترل استرس در طول دوره بارداری
مواردی را که موجب استرس می شود تشخیص داده و در مورد آنها با همسر، دوست یا مشاور خود صحبت کنید.
متوجه این حقیقت باشید که استرس دوران بارداری معمولا موقتی و زودگذر است.
سعی کنید از نظر جسمی سالم و خوش هیکل باقی بمانید. غذاهای مغذی بخورید.
به اندازه کافی بخوابید و نرمش را فراموش نکنید. انجام ورزش و نرمش های مناسب در کاهش استرس و مشکلات حاملگی بسیار موثر است.
فعالیت های اضافه خود را متوقف کنید.
در انجام کارهای خود از دیگران کمک بگیرید؛ برای مثال در تمیز کردن خانه و انجام خریدهای روزانه.
اگر شاغل هستید از قبل برنامه ریزی داشته باشید تا در زمان مرخصی بابت کار خود نگرانی نداشته باشید.
دوران پس از زایمان نیز مانند دوران بارداری دوره ای پر از التهاب و تجربه های نو است...
خانم ها معمولا دغدغه های فکری و سوال های زیادی در رابطه با این دوره در ذهن دارند اما گاهی به دلیل گرفتاری و رسیدگی به فرزند فرصت پرسیدن آن را پیدا نمی کنند و حتی نمی دانند مشکلی که با آن برخورد کرده اند طبیعی است یا نه. در این مطلب به برخی سوال های رایج خانم ها مثل اینکه چرا شکمم بعد از زایمان جمع نشده است یا چرا هنوز دچار انقباض های رحمی می شوم، پاسخ داده ایم.
۱. چرا هنوز دچار انقباض رحم هستم؟
خانم ها فکر می کنند انقباض های رحمی مربوط به اواخر بارداری و زایمان است و از بروز آن بعد از زایمان تعجب می کنند. مادربزرگ ها می گفتند بعد از زایمان رحم در غم از دست دادن مونس خود به دنبال او می گردد و عامل این انقباض ها همین جست وجوهاست اما در حقیقت دلیل انقباض های رحمی دفع سریع تر جفت و کمک به کاهش خونریزی است. بعد از زایمان، مدتی طول می کشد تا رحم به اندازه طبیعی خودبازگردد. به دلیل ترشح هورمون اوکسی توسین انقباض ها ۲ تا ۴ روز بعد از زایمان ادامه دارد و این موضوع معمولا برای خانمی که تازه زایمان کرده و شیر می دهد دردناک است. ممکن است اگر درد زیادی داشته باشید پزشک برای شما استامینوفن یا داروهای ضدالتهاب تجویز کند.
چه باید کرد؟ به بدنتان استراحت دهید و تا جای ممکن دراز بکشید. تا چند روز پس از زایمان رحم پر از لخته های خونی و سنگین است به همین دلیل هنوز احساس سنگینی می کنید. فکر می کنید چرا قدیمی ها تا چند هفته بعد از زایمان در رختخواب می ماندند؟
۲. چرا بخیه های اپیزیوتومی من بسیار حساس و دردناک است؟
این موضوع طبیعی است و تا یکی، دو هفته بعد از زایمان ادامه خواهد داشت. در حقیقت این درد مربوط به کل بافت تناسلی است که متورم و خون مرده شده است. اگر خیلی ناراحت هستید، می توانید از بالشتک های مخصوص استفاده کنید. البته مراقب باشید زیرا گاهی خود این بالشتک ها باعث کشیده شدن بیشتر جراحت و درد شدیدتر می شوند.
چه باید کرد؟ دو پایتان را زیرتان جمع کنید و بنشینید اما اگر همچنان احساس ناراحتی می کنید تنها یک پا را جمع کنید. بعد از هر بار دستشویی رفتن داخل تشتی آب ولرم و بتادین بریزید و چند دقیقه ای داخل آن بنشینید. برای خشک کردن ناحیه بخیه خورده از سشوار استفاده کنید تا بخیه ها سریع تر خشک شوند و بیفتند. اگر این ناحیه بیش از حد قرمز است، حتما با یک متخصص زنان مشورت کنید.
۳. چرا بعد از سزارین درد شکم دارم؟
اگر زایمان دوم یا سوم شماست، به طور حتم دلیل آن انقباض های شدید رحمی است که به خصوص بعد از سزارین دردناک تر هم است و ۳ تا ۴ روز ادامه خواهد داشت اما اگر چند روز اول را پشت سر گذاشته اید و هنوز درد دارید، ممکن است علت آن متفاوت باشد. مثلا شاید نفخ یا یبوست دارید.
چه باید کرد؟ موادغذایی نفاخ را از برنامه غذایی تان حذف و از موادغذایی یا داروهای رونده بیشتر استفاده کنید. شاید رحم از حد طبیعی پایین تر افتاده است که در این صورت توصیه ما به شما بعد از اتمام هر وعده شیردهی استامینوفن مصرف کنید. برخی تمرین های تنفسی به بازگشت سریع تر رحم به مکان طبیعی خود کمک می کند. اگر بعد از ۳ ۲ هفته هنوز درد داشتید با پزشکتان مشورت کنید.
۴. چرا خونریزی شدیدی دارم؟
این موضوع طبیعی است و حدود ۳ هفته ادامه خواهد داشت. طی ۴۸ ساعت اول خونریزی شدیدتر از حالت عادی و رنگ خون روشن است. به مرور میزان آن کمتر و رنگ خون قرمز قهوه ای خواهد شد.
چه باید کرد؟ در ۳ روز اول پس از زایمان به دلیل شدیدبودن خونریزی نوارهای بهداشتی پهن و ضخیم و شورت های یکبار مصرف استفاده کنید. هرگز شورت یا شلوار تنگ نپوشید زیرا رحم را به پایین فشار می دهد و این موضوع می تواند مشکل ساز شود.
۵. چرا بعد از زایمان دچار بواسیر شده ام؟
۲۰درصد زنان بعد از زایمان به خصوص ۶ هفته نخست دچار همورویید (بواسیر) می شوند.
چه باید کرد؟ اگر قسمت پایینی روده و مقعد دردناک است و خونریزی دارید، حتما با پزشکتان تماس بگیرید. برای تسکین دردتان می توانید از توصیه های ذکر شده در مورد هفتم استفاده کنید.
۶. چرا بعد از زایمان هنوز شکمم بزرگ است؟
این موضوع کاملا طبیعی است. ماهیچه های زیر شکمی هنوز درست کار نمی کنند، رحم سنگین و افتاده شده و دچار اضافه وزن دوران بارداری هستید. چند هفته زمان لازم است تا رحم به جای اولش بازگردد.
چه باید کرد؟ به کمر بخوابید، زانوهایتان را خم کنید و زیر سرتان بالشی بگذارید به طوری که چانه به سینه بچسبد. آرام و عمیق نفس بکشید. این تمرین را ۳ تا ۴ بار در روز تکرار کنید. از گن های مخصوص هم می توانید استفاده کنید.
۷. چرا بعد از زایمان یبوست گرفته ام؟
دلیل این موضوع ترشح هورمون پروژسترون است. پروژسترون باعث کاهش اجابت مزاج در طول بارداری می شود و اثر آن تا چند هفته بعد از زایمان باقی می ماند. از طرفی رحم روده ها را تحت فشار قرار داده و آنها هنوز به حالت اولیه خود برنگشته اند. اگر سزارین کرده باشید، داروهای بیهوشی و بی حسی نیز می توانند یبوست را شدیدتر کنند. نکته دیگر اینکه بعد از زایمان به دلیل درد و ترس از پاره شدن بخیه ها معمولا اجابت مزاج را به تاخیر می اندازیم و همین موضوع باعث تشدید یبوست می شود.
چه باید کرد؟ میزان آب و فیبر مصرفی تان را افزایش دهید. حجم وسیعی از آب دریافتی صرف تولید شیر می شود. میوه?ها، سبزی ها و غلات کامل را به برنامه غذایی تان اضافه کنید.
۸. چرا کمردرد دارم؟
اضافه وزن بعد از بارداری و کشش های هنگام زایمان عامل این دردهاست. کمردرد شما به مرور و با استراحت بهتر می شود به شرطی که خودتان آن را شدت نبخشید.
چه باید کرد؟ فرزندتان را درست در آغوش بگیرید و در وضعیت صحیح به او شیر دهید. موقع نشستن حتما از زیرپایی استفاده کنید.
۹. چرا سوزش ادرار دارم؟
سوزش، درد در ناحیه زیر شکم و تمایل به ادرار مکرر از جمله علایم عفونت ادراری است. احتمال بروز عفونت ادراری بعد از زایمان بسیار بالاست. از یک سو در دوران بارداری مثانه پایین آمده و چون کامل خالی نمی شود احتمال تجمع باکتری ها در آن بالاست و از سوی دیگر اگر طی زایمان به شما سوند وصل شده باشد، ممکن است دچار عفونت شده باشید.
چه باید کرد؟ بیشتر آب بنوشید و اگر مشکلتان زود رفع نشد، از پزشکتان کمک بگیرید.
قرص های ضدبارداری گاه مانند شمشیرهای دو لبه عمل می کنند و مصرف نادرست آنها می تواند با افزایش خطر سرطان سینه، اضافه وزن، سقط جنین بعد از قطع قرص و ... همراه باشد. از طرف دیگر بسته بودن فضای جامعه باعث شده بسیاری از خانم ها بدون مراجعه به متخصص زنان به انتخاب خود این داروها را از داروخانه تهیه و مصرف کنند که کاری عقلانی نیست، پس این مطلب را بادقت بخوانید.
قرص های جدید اثر مردانه زایی ندارند
قرص های ضدبارداری از ۲ بخش هورمونی کاملا متفاوت تشکیل شده اند. ماده موثر آنها اتینیل استرادیول است و قسمت دوم آنها از پروژسترون تشکیل شده است. از آنجایی که بخش اتینیل استرادیول معمولا در همه قرص ها ثابت است، قرص ها برحسب اینکه حاوی چه مقدار از این ماده باشند به قرص هایی با دوز بالا یا پایین تقسیم بندی می شوند. قسمت پروژسترونی قرص ها هم قابل تغییر است و انواع مختلفی دارد. برخی از آنها اثر ضد هورمون مردانه و برخی دیگر اثر مردانه زایی دارند. اکثر قرص های ضدبارداری که در گذشته استفاده می شد دارای اثر مردانه زایی بودند به جز چند قرصی که اخیرا وارد بازار شده اند ازجمله یاسمین، یاز، دیان و مارولون. مکانیسم اثر بیشتر قرص های ضدبارداری از طریق توقف تخمک گذاری است اما بخش پروژسترونی قرص نیز باعث کاهش ضخامت لایه داخلی آندومتر می شود. این حالت باعث می شود اگر هم تخمک گذاری انجام شد جنین به راحتی داخل رحم ننشیند. علاوه براین، کاهش ضخامت لایه داخلی رحم باعث مرتب شدن عادت ماهانه و کاهش خونریزی ماهانه می شود.
آنهایی که نباید قرص بخورند
مصرف قرص های ضد بارداری به مدت کوتاه برای مثال ۳ تا ۶ ماه معمولا مشکلی ایجاد نمی کند. بهتر است همیشه از قرص هایی با دوز پایین از جمله یاسمین، یاز، مارولون، دیان ۳۵ یا نوع ایرانی آنها مانند سیپروترون کامپاند یا LD استفاده شود. اگر این داروها در فرد جواب داد دیگر نیازی به استفاده از قرص های قوی مثل HD وجود ندارد. قبل از تجویز قرص باید سابقه خانوادگی فرد پرسیده شود که نباید دیابت و فشار خون داشته باشد، وزنش خیلی بالا نباشد، بهتر است سیگار نکشد و سابقه بیماری فلبیت یا لخته شدن خون هم نداشته باشد زیرا این قرص ها می توانند باعث افزایش لخته یا ترمبوز در بدن شود به خصوص در افراد مبتلا به فلبیت می توانند منجر به سکته مغزی، سکته قلبی یا ترومبوز در پاها شوند. همچنین فردی که قرص ضدبارداری می خورد و برای مثال دست یا پایش می شکند و مجبور می شود مدتی بی حرکت باشد بیشتر در خطر ترومبوز قرار دارد تا فردی که قرص مصرف نمی کند. علاوه براین کسانی که می خواهند عمل جراحی شوند حتما باید از یک ماه قبل مصرف قرص را قطع کنند چون ممکن است احتمال ترومبوز بعد از جراحی در عروق شان زیاد شود.
از روز دوم قاعدگی بخورید نه روز پنجم!
هورمون های کنترل کننده تخمک گذاری (FSH و LH) توسط هیپوفیز ترشح می شوند. قرص های ضدبارداری با بالا بردن سطح هورمون های زنانه باعث می شوند بدن تشخیص دهد چون به اندازه کافی هورمون زنانه وجود دارد پس نیازی به ترشح ۲ هورمون اصلی FSH و LH نیست بنابراین سطح آنها بسیار کاهش پیدا می کند و تخمک گذاری متوقف می شود. برای توقف تخمک گذاری تاکید می شود قرص هایی که جدیدا در بازار هستند از جمله یاسمین، یاز و مارولون حتما از روز دوم عادت ماهانه میل شوند چون این داروها یک مقدار ضعیف تر هستند و شروع مصرف از روز پنجم شاید یک مقدار دیر باشد. متاسفانه دیده شده که حتی داروخانه ها به عادت قدیم می گویند از روز پنجم قرص میل شود درنتیجه بعضی بارداری ها با وجود مصرف قرص اتفاق می افتد که می تواند خطرناک هم باشد. قرص ها اگر از روز پنجم خورده شوند باید درماه اول از یک وسیله پیشگیری دیگر هم استفاده کرد اما اگر از روز دوم خورده شوند از فردای آن روز قرص تاثیرگذار خواهد بود. اگر هم شک و تردید دارید می توانید در ماه اول از یک روش جلوگیری دیگر هم استفاده کنید. لازم به ذکر است که مصرف هیچ قرصی بعد از روز هفتم عادت ماهانه دیگر تاثیرگذار نخواهد بود.
قرص هایی برای زمان شیردهی
در زمان شیردهی باید از قرص های ضدبارداری متفاوتی استفاده کرد. این قرص ها مینی پیل نام دارند و فقط حاوی پروژسترون هستند و باید هر روز سر ساعت میل شوند زیرا سطح هورمون شان بسیار پایین است تا در شیردهی اختلالی ایجاد نکنند. مکانیسم اثر آنها فقط با نازک کردن لایه داخلی رحم و ممانعت از لانه گزینی است بنابراین خیلی نمی توانند جلوی تخمک گذاری را بگیرند و فقط در ۶ ماهی که خانم به طور کامل شیر می دهد موثر هستند. یعنی اگر کسی شیرخشک به کودکش بدهد تاثیر آن بسیار کمتر می شود و بهتر است از روش دیگری همزمان استفاده کند. سایر قرص های ضدبارداری نیز بهتر است هر روز سر ساعت خورده شوند اما یک مقدار جای مانور هم دارند. برای مثال اگر فرد هر شب سر ساعت ۹ قرص می خورد و یک شب آن را فراموش کند و فردا صبح یادش بیفتد می تواند قرص فراموش شده را میل کند و شب سر ساعت ۹ طبق روال عادی به مصرف قرص ادامه دهد. اما اگر بیشتر از ۲ روز فراموش کند دیگر فایده ای ندارد و باید آن ماه همزمان از یک روش جلوگیری دیگر نیز استفاده کند.
بعد از ۳ ماه آزمایش چربی و قند خون بدهید
این داروها گاهی اوقات سردردهای میگرنی را تشدید می کنند یا حتی به وجود می آورند زیرا پروژسترون باعث احتباس آب در بدن می شود. استروژن موجود در قرص نیز گاهی اوقات باعث بزرگ تر و دردناک شدن سینه ها می شود. اگر بیمار می خواهد قرص را طولانی مدت مصرف کند حتما باید ۳ ماه بعد از شروع مصرف، سطح چربی های بدنش از جمله کلسترول و تری گلیسیرید و همچنین قند خونش را اندازه گیری کند زیرا این قرص ها در تعداد کمی از افراد می تواند باعث افزایش چربی ها و قند خون شوند که اگر این مشکلات با رژیم غذایی همزمان، اصلاح نشوند باید مصرف قرص قطع شود.
فقط برای موارد اورژانسی!
قرص های اورژانسی یا «Morning After Pills»در گذشته بیشتر از نوع HD بودند، درحال حاضر قرص های پروژسترونی به نام لونژیل موجود هستند که فقط پروژسترون دارند. طریقه مصرف شان هم به این صورت است که یک عدد بعد از رابطه جنسی و یک عدد ۱۲ ساعت بعد خورده می شود. این داروها فقط در ۷۲ ساعت اول بعد از مقاربت قابل استفاده هستند و هرچه زودتر مصرف شوند تاثیرگذاری شان هم بیشتر است. مصرف این قرص ها باید محدود باشد چون درصد موفقیت شان در حد ۸۵ درصد است و اصلا جلوی تخمک گذاری را نمی گیرند بلکه سطح هورمون را بالا می برند و بعد سطح هورمون دوباره پایین آمده و یک قاعدگی اتفاق می افتد، درنتیجه بارداری رخ نمی دهد. بهتر است خانم هایی که رابطه دارند این قرص را در منزل داشته باشند تا اگر کاندوم پاره شد یا خوردن قرص ضدبارداری فراموش شد بتوانند از آن استفاده کنند.
خطر سقط جنین
برخی افرادی که برای مدت طولانی از قرص های ضدبارداری استفاده می کنند بعد از قطع قرص دچار عادت ماهانه نشدن یا آمنوره بعد از قطع قرص می شوند زیرا یکی از مکانیسم های اثر قرص ها بالا بردن هورمون شیر یا پرولاکتین است. قاعدگی ها معمولا باید چند ماه بعد از قطع قرص برگردند و اگر برنگردند یعنی تخمک گذاری انجام نمی شود و شانس بارداری کم می شود. در این صورت فرد باید حتما از لحاظ هورمونی بررسی شود. اما اگر قرص برای مدت کوتاه استفاده شود معمولا این حالت رخ نمی دهد. مصرف طولانی مدت باعث می شود ضخامت آندومتر آنقدر نازک شود که گاهی اگر بارداری هم اتفاق بیفتد منجر به سقط می شود.
بالای ۴۰ سال با احتیاط
معمولا بدن همه افراد به قرص ها یکسان جواب نمی دهد. ممکن است یک نفر بیشتر با یاز سازگاری داشته باشد و فردی دیگر با یاسمین یا دیان و ... بنابراین باید قرص ها را امتحان کرد. در هر صورت بهتر است در مرحله اول از داروهای جدید مثل یاز، یاسمین، دیان، مارولون و ... استفاده کرد و بعد اگر مشکلی بود نوع قرص را عوض کرد. لازم به ذکر است که سیگاری های بالای ۳۵سال بهتر است اصلا از قرص های ضد بارداری استفاده نکنند. همچنین در افراد بالای ۴۰سال باید خیلی با احتیاط تجویز شوند.
بیشتر از ۴ سال مصرف نکنید!
استفاده از این قرص ها به مدت طولانی و بدون توقف اصلا توصیه نمی شود. همانطور که ذکر شد این قرص ها حاوی هورمون اتینیل استرادیول هستند. در واقع گروه اتینیلی که به این استردیول اضافه شده است باعث می شود هورمون به مدت طولانی در بدن باقی بماند، یعنی اگر قرصی امروز قطع شود چند ماه طول می کشد تا کل دارو از بدن خارج شود و از آنجایی که این هورمون می تواند تحریک کننده سرطان سینه باشد توصیه می شود قرص با فواصل ۳ ماهه استفاده و یک ماه توقف یا ۶ ماهه استفاده و ۲ ماه توقف مصرف شود. درکل استفاده از قرص بیشتر از ۴ سال به خصوص به طور ممتد خیلی توصیه نمی شود.
کم خونی از بیماری های شایع در بارداری است که اغلب موجب مشکلاتی در مادر نظیر سرگیجه، ضعف و بی حالی، بی حوصلگی، تپش قلب و کاهش قدرت سیستم ایمنی بدن و در نتیجه ابتلا به بیماری های مختلف ویروسی و باکتریایی می شود. شایع ترین علت کم خونی در بارداری، فقر آهن و از دست دادن خون به صورت خونریزی (حین زایمان یا حین سقط) است.
بیماری کم خونی ناشی از فقر آهن بیش از هر چیز به رژیم معمولی فرد ارتباط دارد؛ یعنی در کسانی که به طور معمول از رژیم های غذایی که حاوی آهن کمتری است استفاده می کنند، به دلیل کاهش ذخیره آن در بدنشان در بارداری بیشتر مبتلا به کم خونی فقر آهن می شوند. غذاهایی مثل گوشت قرمز، شیر و تخم مرغ حاوی آهن قابل جذب بوده و وجود این مواد غذایی در غذای روزانه فرد لازم است.
حتی در کسانی که ذخیره آهن کافی دارند نیز در طول دوران بارداری به دلیل نیازهای مادر و جنین به این ماده معدنی باید در نیمه دوم بارداری، مادر از این ماده معدنی (علاوه بر غذاهای مناسب) به صورت مکمل استفاده کند. در کل در دوران بارداری، مادر و جنین به ۱۰۰۰ میلی گرم آهن نیاز دارند که این میزان بیش از کل ذخیره طبیعی بدن یک انسان سالم است. پس حتی کسانی که کوچک ترین مشکل کم خونی ای ندارند، باید در نیمه دوم بارداری مصرف روزانه آهن مکمل به میزان ۳۰ میلی گرم در روز را شروع کنند، زیرا در این زمان از بارداری به دلیل خون سازی جنین و مادر نیاز هردو به آهن فوق العاده زیاد می شود.
از طرفی در صورت کم خونی مادر احتمال رشد کم جنین و وزن کم حین تولد نوزاد وجود دارد. جالب است بدانیم که حتی در شدیدترین نوع کم خونی مادر، هموگلوبین جنین در حد طبیعی باقی می ماند؛ یعنی به قیمت آسیب به مادر، جنین از کم خونی در امان می ماند. نکته مهم دیگر این که در صورت وجود کم خونی شدید مادر، احتمال ابتلای او به عفونت های شدید بعد از زایمان افزایش می یابد.
در مواردی که مادر به دلیل سوء هاضمه یا دلایل دیگر نمی تواند از مکمل خوراکی آهن در بارداری استفاده کند و دچار کم خونی شدید فقر آهن باشد، می توان از آهن تزریقی استفاده کرد و برای تامین ذخایر آهن باید تا ۳ ماه درمان کم خونی ادامه یابد. برای تشخیص بیماری از شاخص هموگلوبین دربررسی آزمایشگاهی خون استفاده می شود؛ اگر در ۳ ماهه اول و سوم هموگلوبین زیر ۱۱ و در ۳ ماهه دوم زیر ۵ / ۱۰ باشد بیمار دچار کم خونی است اما برای تشخیص علت کم خونی نیاز به آزمایشات بیشتری است، زیرا کم خونی فقر آهن تنها یکی از علل کم خونی در بارداری است و علل دیگری مثل کمبود ویتامین ب ۱۲، کمبود اسید فولیک و انواع تالاسمی ها می تواند علل دیگر کم خونی باشد.
دکتر ثریا عالمی جراح و متخصص بیماری های زنان و زایمان
یائسگی یک فرآیند طبیعی است که معمولا در سنین حدود 50 ـ 48 سالگی اتفاق می افتد.
چندی پیش خانمی سی و پنج ساله به کلینیک مراجعه کرده و شاکی بود در چند ماه گذشته قاعدگیهایش بسیار نامنظم و فواصل قاعدگیها بسیار طولانی شده است، او از گرگرفتگی، بیخوابی و اضطراب رنج میبرد. اینها می تواند زنگ خطر شروع یائسگی زودرس برای این بیمار باشد؛ مشکلی که می تواند پیامدهای متعددی ازجمله ناباروری، کاهش میل جنسی، مشکلات خلقی ـ روانی، خستگی مفرط، کاهش تمرکز و حافظه و افزایش خطر عفونت های زنانه را به همراه داشته باشد.
یائسگی یک فرآیند طبیعی است که معمولا در سنین حدود 50 ـ 48 سالگی اتفاق می افتد، اما اگر توقف قاعدگی در سنین جوان تر مثلا حدود 40 سال یا کمتر از آن رخ دهد به آن یائسگی زودرس می گویند. هر عاملی که باعث اختلال در ترشح هورمون های زنانه شود، مانند بیماری های استخوان، درآوردن تخمدان ها و مصرف برخی داروها یا پاسخ ندادن تخمدان ها به تحریکات هیپوفیز می تواند علت یائسگی زودرس باشد. در برخی موارد، سابقه فامیلی و ژنتیک نیز وجود دارد.
اما در صورت وجود چه علائمی باید به یائسگی زودرس شک کرد؟ قاعدگی نامنظم به همراه فواصل طولانی بین دوره های قاعدگی یا قطع ناگهانی قاعدگی به همراه کاهش میل جنسی، گرگرفتگی، اختلالات خواب و اختلالات خلقی در خانمی که هنوز به سن یائسگی نرسیده است. در صورت وجود این علائم حتما باید به پزشک مراجعه کرد، زیرا این بیماری در صورت تشخیص و درمان بموقع و مناسب قابل پیشگیری یا اصلاح است.
غیر از درمان رایج هورمونی، روش های دیگری نیز وجود دارد که می تواند به درمان یائسگی زودرس کمک کند.
اصلاح الگوی تغذیه ای و مصرف بیشتر مواد غذایی حاوی استروژن های گیاهی نظیر سویا، نخود فرنگی، عدس، لوبیا و به طور کلی حبوبات می تواند کمک کننده باشد.
گیاه پنج انگشت که حاوی استروژن گیاهی است، دارای مواد موثره ای است که می تواند روی محور هیپوفیز ـ تخمدان تاثیر گذاشته و به بهبود اختلالات قاعدگی از جمله یائسگی زودرس کمک کند البته به علت تداخل اثر بهتر است از مصرف همزمان آن با قرص های ضد بارداری و داروهای هورمونی پرهیز شود. مصرف ترکیب رازیانه، تخم کرفس، آنیسون، شیرین بیان و پونه نیز در درمان یائسگی زودرس کمک کننده است.
فوفل و جینسینگ نیز از گیاهان اثربخش در این زمینه است. دم کرده زنجبیل، زعفران و دارچین نیز می تواند موثر باشد. گل پامچال، شبدر قرمز، گل ساعتی، گزنه و شنبلیله هم از دیگر گیاهان موثر در کمک به درمان اختلالات قاعدگی است البته با توجه به تفاوت مزاج ها و علل بیماری در افراد مختلف، مصرف تمام گیاهان فوق باید با نظر پزشک متخصص گیاهان دارویی یا طب سنتی انجام شود.
طب سوزنی نیز با مکانیسم ایجاد آرامش در فرد، تحریک ترشح هورمون های زنانه و افزایش جریان خون و انرژی در تخمدان و رحم، روش موثری در کمک به درمان اختلالات قاعدگی و یائسگی زودرس است.
چی گنگ و انرژی درمانی البته نوع علمی آن که باید از سوی متخصص زبده انجام شود نیز می تواند یک روش مکمل در درمان باشد.
دکتر امیرهومن کاظمی - متخصص طب سوزنی و گیاهان دارویی
پلیپ های رحمی زمانی ایجاد می شوند که غشای داخلی رحم رشد نابهنجار پیدا می کند.
بعد از پایان یافتن ارتباط جنسی همچنان در رویای شیرین خود غوطه ور هستید که به حمام می روید و ناگهان متوجه می شوید که در حال خونریزی هستید. هیچ چیز نمی تواند زودتر از خونریزی واژینال شما را به واقعیت های زندگی بازگرداند. خونریزی پس از مقاربت به دلایل متعددی در خانم ها ایجاد می شود و نباید به راحتی از آن گذشت. در این مقاله شما را با 10 نمونه از مهمترین علل ایجاد خونریزی پس از نزدیکی آشنا می کنیم:
1- دیسپلازی سرویکس دیسپلازی سرویکس تغییرات وابسته به مرحله ی قبل از سرطان در سلول های مخاطی رحم می باشد که طی آن بافت ها رشد نابهنجار پیدا می کنند. ریسک ابتلا به این اختلال معمولا به طرق زیر افزایش پیدا می کند: داشتن شرکای جنسی متعدد، تجربه سکس پیش از سن 18 سالگی، زایمان قبل از 16 سالگی، ابتلای قبلی به یکی از بیماری های مقاربتی. برای درمان اصولاً جراحی به منظور برداشتن توده ی مورد نظر پیشنهاد داده می شود. 2- کلامیدیا نوعی عفونت باکتریایی است که عموماً از طریق فعالیت جنسی، برخورد منی آلوده با جریانهای روان کننده ی واژینال و یا خون انتقال پیدا می کند.
3- سوزاک یک بیماری با درصد ابتلای بالا است که معمولاً از طریق تماس جنسی انتقال پیدا کرده و دلیل ایجاد آن نوع معینی از باکتری ها می باشد. برای درمان آن داروهای متنوعی وجود دارند.
4- تورم رحم التهاب و تورم به همراه عفونت رحم یا واژن. درمان بر حسب دلیل ایجاد بیماری صورت می پذیرد.
5- پلیپ سرویکس به رشد بیش از حد مخاط رحم نسبت داده می شود که دارای حالتی نرم، و رنگی متمایل به قرمز یا بنفش می باشد. این نوع زائده های گوشتی در خارج از غشای مخاطی رحم و کانال رحم رشد پیدا می کنند. پلیپ های رحمی بسیار حساس بوده، همانطور که اشاره شد در خارج از رحم رشد می کنند و خیلی راحت و بدون درد برداشته می شوند.
6- تارچه زدگی(تریکومونا) این نوع بیماری عبارت است از آلودگی به انگل هاى تک تارچه که به طور اخص سبب آماس مهبل در زنان می شوند. اختلال فوق از طریق برقراری ارتباط جنسی انتقال پیدا می کند و عامل ایجاد آن نوعی از سلول های تک یاخته ای (پروتوزوان) می باشند. باید توجه داشت که امکان انتقال بیماری در هنگام زایمان طبیعی از طریق مادر آلوده به نوزاد نیز وجود دارد. در موارد نادر هم دیده شده که بیماری از طریق آب داخل وان حمام، ادرار، توالت فرنگی، و استخرها نیز منتشر می شود.
7- عفونت قارچی واژینال رشد بیش از حد قارچ های طبیعی که در منطقه ی واژن وجود دارند منجر به ایجاد عفونت قارچی می شود. از جمله سایر علائم می توان به خارش، سوزش، و ترشحات بی بو، سفید رنگ و پنیری شکل اشاره کرد.
8- اندومتریوز و ادنومی اندومتریوز در لغت نامه ی پزشکی "دورلند" چاپ 27 به این ترتیب تعریف شده است: تورم غشای داخلی رحم ( داخلی ترین پرده ی درونی زهدان) که در برخی موارد با فرورفتن لایه ی اندومتر به میومتر (بافت عضلانی رحم) همراه می شود. ادنومی هم به جایگزینی اندومتر رحم در جایی غیر از حفره ی رحمی اطلاق می شود. به این ترتیب که غشای اندومتر به رحم یا سایر اندام ها مثل تخمدان چسبیده و سبب به وجود آمدن نابجاى بافت هاى درون زهدانی شود.
9- پلیپ رحمی پلیپ های رحمی زمانی ایجاد می شوند که غشای داخلی رحم رشد نابهنجار پیدا می کند و سبب ایجاد برآمدگی در رحم می شوند. کمتر اتفاق می افتد که رشد این نوع پلیپ ها به مرحله خوش خیم و یا بد خیم برسد. همچنین خانم هایی که به این اختلال گرفتار می شوند به ندرت خونریزی غیر طبیعی رحم بین دو سیکل قاعدگی را تجربه می کنند. سایر علائم عبارتند از: خونریزی پس از سکس، لک دیدن، خونریزی بیش از حد در زمان قاعدگی، خونریزی پس از یائسگی، و خونریزی در حین هورمون درمانی. بهترین شیوه ی مداوا درمان هیستروسکوپیک است. با این شیوه کل حفره رحمی از طریق هیستروسکوپ قابل رویت می باشد و نسبت به شیوه درمانی دی - سی (کورتاژ تشخیصی درمانی) مزیت بیشتری دارد چراکه روش دوم با تراشیدن بافت رحم همراه است و این امکان وجود دارد که بسیاری از پلیپ ها جا گذاشته شوند.
10- غدد فیبروئید غدد فیبروئیدی رحم جزء تومورهای خوش خیم محسوب می شوند و معمولاً متشکل از تکه های جامد با بافت های الیافی هستند. کمتر دیده شده که غدد فیبروئید به شکل تومورهای بدخیم درآیند. علائم این اختلال در خانم متفاوت است و برخی از خانم ها به هیچ وجه هیچ نشانه ای از آن را احساس نمی کنند. اگر بتوانند تا زمان یائسگی صبر کنند، به مرور زمان فیبرون ها به دلیل توقف ترشح استروژن، کوچکتر شده و کم کم به طور کلی از بین می روند. خانم هایی که دارای فیبرون هستند باید دقت داشته باشند که هیچ گاه استروژن را در هیچ شکل و فرمی مصرف نکنند حتی به صورت قرص های ضد بارداری؛ چراکه استروژن سبب رشد نامتعارف غدد فیبروئید می شود. درمانهای متنوعی برای از بین بردن این غدد وجود دارد از میمکتومی (برداشتن عضله ی رحم) گرفته تا آمبولیزه کردن شریان های رحم (مسدود کردن شریان ها) و یا روش قدیمی هیسترکتومی که همراه با جراحی برای برداشتن همه یا بخشی از رحم می باشد.
تشخیص صحیح دلیل خونریزی پس از ارتباط جنسی نیاز به تخصص دارد. به همین دلیل هر زمان که متوجه بروز یک چنین مشکلی شدید، حتماً با پزشک متخصص زنان تماس حاصل نمایید.
«روی» از جمله عناصری است که به همراه دیگر عناصر ضروری و ریز مغذی ها از اهمیت بسزایی در بارداری برخوردار است.
یک فوق تخصص زنان و زایمان گفت:زنانی که از سطح پایینتری از عنصر«روی» برخوردارند، بیش از زنان سالم، به سقطهای مکرر خود به خودی یعنی سه بار یا بیش از سه بار شکست در حاملگی دچار میشوند.
دکتر صارمی با اعلام این خبر افزود: با توجه به اینکه جنین دارای مولکول و آنتی ژن هایی است که مربوط به پدر بوده، برای بدن مادر بیگانه به حساب میآید، بنابراین نقش تنظیمی سیستم ایمنی مادر در برخورد با این آنتی ژن ها و حفظ و نگهداری جنین بسیار مهم است. وی با اشاره به اینکه مطالعات نشان میدهد در بیماران دچار سقط های مکرر، این مکانیسم های تنظیمی ایمونولوژیک دچار اختلال میشود که علت اصلی این اختلال و به هم ریختگی کاملًا شناخته نشده است، خاطر نشان ساخت: مطالعات و تجربیات انجام شده، نشان می دهد، چنانچه زنان دارای سابقه سقط مکرر را قبل از اقدام به بارداری با گلبول های سفید همسرشان یا یک شخص ثالث، ایمن سازی کنند به دلیل تغییر در مکانیسم های تنظیمی سیستم ایمنی، شانس حفظ جنین در این افراد افزایش می یابد.
صارمی یادآور شد: یکی از مکانیسم هایی که به واسطه این درمان ممکن است، به حفظ جنین منجر شود، ایجاد آنتی بادی هایی در بدن مادر است که بتواند، آنتی ژن های مربوط به جنین را که منشاء پدری دارند، مسدود کرده، آنها را بپوشانند و بدین طریق مانع دفع جنین از طریق سیستم ایمنی مادر شوند.
وی افزود: مطالعات مشترک مرکز تحقیقات سلولی صارم با مرکز تحقیقات ایمونولوژی، آسم و آلرژی دانشگاه علوم پزشکی تهران، روی بیماران دچار سقط جنین خود به خودی نشان داد که نه تنها عنصر «روی» در خون زنانی که دچار سقط های مکرر میشوند از سطح پایین تری برخوردار است که این زنان به درمان های لنفوسیتی (درمان هایی که با هدف ایجاد آنتی بادی در بدن زن علیه آنتی ژن های مرد صورت می گیرد) نیز پاسخ مناسبی نمیدهند.
ایشان با اشاره به اینکه «روی» از جمله عناصری است که به همراه دیگر عناصر ضروری و ریز مغذی ها از اهمیت بسزایی در بارداری برخوردار است، تصریح کرد: یکی از آنزیم های «روی» سوپر اکسید دیسموتاز است که عملکرد آنتی اکسیدانی برای جنین داشته، جنین و جفت را از آسیب حفظ میکند. وی همچنین از اهمیت و نقش عنصر «روی» در تکامل مغز جنین نام برد و گفت: غذای مصرفی روزانه زنان باردار در نهایت 50 درصد نیاز آنان را به این عنصر ضروری برطرف می کند.
صارمی افزود: مطالعات انجام شده نشان می دهد در کشورهای در حال توسعه، میزان شیوع کمبود «روی» در زنان باردار بالا بوده و مقادیر سرمی «روی» در آنان پایین تر از مقدار نرمال است. وی یادآور شد: «روی» علاوه بر آثار مستقیم یاد شده در عملکرد سلول های سیستم ایمنی مادر نیز نقش موثری داشته، عملکرد مناسب این سلول های ایمنی در طول بارداری، به ایجاد مکانیسم های تنظیمی ایمونولوژیک منجر میشود که در نهایت می تواند، به حفظ جنین در طی بارداری منجر شود.
ایشان اظهار داشت:انواع گوشت اعم از قرمز و سفید، جگر، غذاهای دریایی، آجیل، تخم مرغ، انواع دانه ها، حبوبات و جوانه گندم مقادیر مناسبی از عنصر «روی» را دارند، اما تجویز دارویی این عنصر می بایست، حتماً زیر نظر پزشک صورت گیرد، زیرا در صورت مصرف خودسرانه آن ممکن است به دلیل افزایش سطح سمی و توکسیک از سطح مجاز موجب زیان های جبران ناپذیر شود.
یک زوج وقتی دارای مشکل ناباروری هستند که 12 ماه یا یک سال از نزدیکی مرتب و منظم بدون پیشگیری آنها گذشته باشد و بارداری اتفاق نیفتاده باشد. ناباروری استرس بزرگ برای خانواده ها است و زوج ها گاهی متحمل هزینه زیاد جهت تشخیص و درمان می شوند.
بنا به تعریف سازمان بهداشت جهانی، موقعی می گوئیم که یک زوج دارای مشکل ناباروری هستند که 12 ماه یا یک سال از نزدیکی مرتب و منظم بدون پیشگیری آنها گذشته باشد. این بدین معنی است که زوجها خود را بیخودی متحمل هزینه و بررسیهای تهاجمی نکنند. مثلا گاها زوجی بعد از شش ماه از ازدواج مراجعه می کنند و شکایت از عدم حاملگی همسر دارند. ما به این زوجها توصیه می کنیم که بروند و شش ماه دیگر مراجعه کنند. البته در بعضی موارد لازم است بررسیها زودتر از یکسال نیز انجام شوند، که خارج از مقوله این نوشتار است. ناباروری استرس بزرگ برای خانواده ها بخصوص در کشور ما است و زوجها گاهی متحمل هزینه زیاد جهت تشخیص و درمان می شوند. برای تشخیص و درمان ناباروری در یک زوج، باید از پروتوکولهای استاندارد استفاده کرد. پیروی از این پروتوکولها هم مقرون به صرفه است و هم زود به تشخیص می رسد. در یک زوجی که با شکایت ناباروری مراجعه می کنند، اولین اقدام بررسی مرد است، چون آن بسیار ساده و کم هزینه است. متاسفانه در کشور ما مثل بسیاری از جوامع دیگر، علل ناباروری را اغلب به گردن خانمها می اندازند، ولی باید دانست که علت 50 درصد ناباروریها زن و علت 50 درصد دیگر مرد می باشد. اولین اقدام بررسی در مرد انجام دو مرتبه آزمایش تجزیه منی در یک مرکز با تجربه است. چون نتیجه آزمایش تجزیه منی بسیار متغیر است، حتما باید در دو نوبت به فواصل 4 هفته صورت گیرد. با یک بار آزمایش نمی توان در مورد بیمار بودن یا طبیعی بودن مرد قضاوت کرد. قبل از انجام آزمایش منی مرد نباید بمدت سه روز انزال داشته باشد و نمونه تهیه شده باید ظرف یک ساعت مورد مطالعه قرار گیرد. جهت اطلاع خوانندگان محترم، در آزمایش تجزیه منی به دو نکته باید توجه داشت، کمیت و کیفیت اسپرم. کمیت اسپرم همان تعداد اسپرم است، ولی آن چیزی که اهمیت زیادی دارد کیفیت اسپرم است. اسپرم باید حرکت و شکل طبیعی داشته باشد. اگر مردی صد میلیون اسپرم داشته باشد ولی اسپرمها فاقد حرکت باشند، نابارور خواهد بود. طبق معیارهای سازمان بهداشت جهانی، یک آزمایش تجزیه منی طبیعی باید دارای خصوصیات زیر باشد: • حداقل حجم آن دو میلی لیتر باشد. • ظرف 60 دقیقه پس از انزال از حالت انعقادی خارج شود. • pH آن مساوی یا بیش از 2/7 باشد. • تعداد اسپرمها مساوی یا بیش از بیست میلیون در میلی لیتر باشد. • تعداد کل اسپرمها بیش از 40 میلیون در یک بار انزال باشد. • ظرف 60 دقیقه پس از انزال 50 درصد اسپرمها حرکت سریع و رو به جلو داشته باشند. • بیش از 75 درصد اسپرمها زنده باشند. • بیش از 30 درصد اسپرمها شکل طبیعی داشته باشند. • تعداد گلبولهای سفید در مایع منی کمتر از یک میلیون در یک میلی لیتر باشد. یک مرد نابارور ممکن است در یک یا چند مورد از موارد فوق مشکل داشته باشد. اگر مردی در آزمایش تجزیه منی مشکل دارد، باید از نظر علل آن بررسی شود. شایعترین علت وجود واریکوسل بیضه است. تشخیص واریکوسل با معاینه و سونوگرافی از بیضه ها است. اگر واریکوسل وجود داشته باشد، بهتر است بیمار عمل جراحی شود. یکی دیگر از علل ناباروری در مردان، کم کاری ثانویه بیضه است که در آن بعلت کم کاری غده هیپوفیز، بیضه ها در تولید اسپرم مشکل پیدا می کنند. کم کاری ثانویه بیضه را با یک آزمایش ساده می توان تشخیص داد. یکی از علل مهم و شایع کم کاری ثانویه بیضه ها در جامعه ما مصرف مواد مخدر است. مشکل در مواردی است که مرد دارای اسپرم نیست و تعداد اسپرمها صفر گزارش شده است که در اصطلاح به آن آزواسپرمی می گویند. در این موارد باید هر چه سریعتر مشخص کرد که علت فقدان اسپرم انسداد در مسیر عبور آن است (آزواسپرمی انسدادی) یا بیضه ها اسپرم تولید نمی کنند (آزواسپرمی غیر انسدادی). با آزمایش خون، سونوگرافی و نمونه برداری از بیضه ها می توان به تشخیص رسید. در مردانیکه دارای آزواسپرمی انسدادی هستند، در صورت امکان باید با جراحی انسداد را برطرف کرد و گرنه باید از بیضه ها اسپرم راتهیه و لقاح مصنوعی انجام داد. در مواردیکه علت آزواسپرمی عدم تولید اسپرم توسط بیضه ها است، کار مشکل تر می شود. در اکثر موارد اینگونه بیماران غیر قابل درمان هستند، ولی در تعداد اندکی از موارد نیز می توان با تجویز دارو بیضه را تحریک کرد تا اسپرم تولید کنند. یکی از دلایل آزواسپرمی غیر انسدادی، عدم نزول دو طرفه بیضه است که به موقع جراحی نشده و یا اصلا جراحی نشده است. گاها علت ناباروری وجود اختلال در انزال مثل عدم انزال است. بعضی از بیماریها در مردان سبب می شوند که مرد یا دچار عدم انزال شود و یا اینکه دچار انزال پسگرد شود. شایعترین آنها آسیب به نخاع شوکی مثل قطع نخاع و بیماری دیابت است. درمان اینگونه بیماران نسبتا مشکل است. باید با استفاده از روشهائی، اسپرم را در این مردان تهیه و لقاح مصنوعی انجام داد. در انزال پسگرد، پس از انزال مایع منی وارد مثانه می شود. ادرار موجود در مثانه بسرعت سبب آسیب به اسپرمها می شود. برای تهیه اسپرم در این مردان از تمهیدات بخصوص می توان استفاده کرد. بعضی از موارد عدم انزال به دارودرمانی خوب پاسخ می دهند و بیمار می تواند از راه طبیعی بچه دار شود.
کلامیدیا یک عفونت باکتریایی است که به سادگی از طریق روابط جنسی منتقل میشود. این بیماری هم زنان و هم مردان را در تمامی گروهای سنی مبتلا میکند، البته شیوع آن در جوانان بیشتر است. این بیماری هم زنان و هم مردان را در تمامی گروهای سنی مبتلا میکند، البته شیوع آن در جوانان بیشتر است.
احتمالاً بسیاری از خوانندگان نام کلامیدیا را تا کنون نشنیدهاند. کلامیدیا یک عفونت باکتریایی است که به سادگی از طریق روابط جنسی منتقل میشود. این بیماری هم زنان و هم مردان را در تمامی گروهای سنی مبتلا میکند، البته شیوع آن در جوانان بیشتر است. طبق آمار سازمان بهداشت جهانی، سالیانه 90 میلیون مورد جدید عفونت کلامیدیائی در جهان اتفاق می افتد. عفونتهای کلامیدیائی شایعترین بیماری آمیزشی باکتریائی در دنیا هستند. کلامیدیا یک عفونت باکتریایی است که به سادگی از طریق روابط جنسی منتقل میشود. این بیماری هم زنان و هم مردان را در تمامی گروهای سنی مبتلا میکند، البته شیوع آن در جوانان بیشتر است. سابق بر این، مهمترین بیماری ناشی از کلامیدیا، تراخم بود که یک بیماری چشمی است که از شایعترین دلایل نابینایی نیز به شمار میرود. ولی در حال حاضر گونهای از این باکتری بیشتر شایع شده است که منجر به عفونت در دستگاه تناسلی میشود. كلاميدياها انگل هاي داخل سلولي هستند كه بسياري از خصوصيات فيزيكي آنها مثل ويروسها است. اين ميكربها باعث التهاب مجرای ادرار، واژن، گردن رحم، لولههاي رحمی ، مقعد و تخمدانها مي شوند. چون کلامیدیا یک عفونت داخل سلولی است، تشخیص آن با روشهای معمول آزمایشگاهی مشکل است. این بیماری ممکن است بدون علامت و یا دارای علائم خفیف و زودگذر باشد، ولی با گذشت زمان عوارض خود بویژه در زنان را ایجاد خواهد کرد. اکثر افرادیکه مبتلا به بیماریهای آمیزشی کلامیدیائی هستند، از آلودگی خود به این میکروب بی خبر می باشند و دنبال آزمایش یا درمان خود نمی روند. اگر شریک جنسی نیز درمان نشود، فرد پس از درمان، مجدداً مبتلا خواهد شد. کلامیدیا با هر نوع رابطۀ جنسی قابل انتقال است. کلامیدیا می تواند در حین زایمان طبیعی از مادر به نوزاد منتقل شود. چون گردن رحم در خانمها و دختران جوان هنوز بخوبی تکامل نیافته است، بنابراین امکان ابتلاء آنها بیشتر است. بعلت اینکه اکثر بیماران مبتلا به کلامیدیا بدون علامت هستند، آنرا بیماری "خاموش" نیز می نامند. هر بیماری دارای یک دورۀ نهفته می باشد و آن عبارت از مدت زمانی است که طول می کشد تا علائم بیماری پس از آلوده شدن به میکروب یا ویروس مربوطه ظاهر شوند. طول دورۀ نهفته در عفونت کلامیدیائی 14-3 روز است. در خانمها عفونت ابتدا گردن رحم و مجرای ادرار را گرفتار می نماید. هفتاد و پنج درصد خانمهای مبتلا بدون علامت هستند، در صورت وجود علائم، آنها عبارت خواهند بود از ترشح غیر طبیعی از واژن و سوزش هنگام ادرار کردن. حتی اگر عفونت از گردن رحم به لوله های رحمی منتشر شود، باز ممکن است بیمار بدون علائم و نشانه باشد. ولی در عده ای از خانمها آن سبب درد در قسمت تختانی شکم، درد در قسمت پائین کمر، درد در حین مقاربت، تهوع، تب و خونریزی ما بین پریودها می گردد. عفونت کلامیدیائی گردن رحم می تواند به ناحیۀ مقعد نیز منتشر شود. قسمت اعظم مردان مبتلا نیز بدون علامت هستند، و در صورت وجود علائم، آن بصورت ترشح سفید یا روشن از مجرا و سوزش هنگام ادرار کردن خواهد بود. مردها همچنین ممکن است دچار سوزش و خارش در نوک مجرای ادرار شوند. عوامل زیر خطر ابتلا به کلامیدیا در یک مقاربت حفاظت نشده را زیاد می کنند: 1. دختران و خانمهای جوان 2. ديابت یا همان بیماری قند 3. نامناسب بودن وضعيت سلامت عمومي فرد 4. گرم بودن هوا يا هر علت ديگري كه باعث افزايش رطوبت و گرماي ناحيه تناسلی شود. 5. استفاده از دوش واژینال توسط خانمها عوارض عفونت کلامیدیائی کلامیدیا برخلاف سوزاک که یک بیماری پر سر و صدا می باشد، ممکن است فاقد علامت باشد، ولی عواقب آن خطیرتر از سوزاک است. اپیدیدیم یک از ضمائم بیضه در مردان می باشد. عفونت آن سبب بزرگی و قرمزی کیسۀ بیضه به همراه درد شدید می شود. عفونت اپیدیدیم را در اصطلاح پزشکی اپیدیدیمیت می گویند. شایعترین علت اپیدیدیمیت ابتلا به عفونت کلامیدیائی است. قطر اپیدیدیم در بعضی نقاط آن، کمتر از یک میلیمتر است و عفونت آن ممکن است سبب بسته شدن اپیدیدیم شود. اسپرم از بیضه توسط اپیدیدیم خارج شده و سپس از طریق لولۀ منی وارد منی می گردد. اگر یک مردی در هر دو طرف مبتلا به اپیدیدیمیت گردد، بسته شدن دو طرفۀ اپیدیدیم سبب ناباروری وی خواهد شد. در این مردان با اینکه اندازۀ بیضه کاملاً طبیعی است ولی تعداد اسپرم در مایع منی صفر گزارش می شود. گاهاً بعضی از مردان جوان مراجعه می کنند و از اینکه تعداد اسپرم در مایع منی صفر گزارش شده است تعجب می کنند. یا اینکه یک زوجی قبلاً صاحب یک فرزند شدهاند و موقعی می خواهند که صاحب فرزند دوم شوند، مرد متوجه می شود که نابارور شده است. یکی از دلایل هر دو مورد، عفونت دو طرفۀ اپیدیدیم و بسته شدن آن می باشد. حدود 75 درصد زنان مبتلا به عفونت کلامیدیائی بدون علامت هستند و 40 درصد آنها مبتلا به بیماری التهابی لگن می شوند که از عوارض آن دردهای مزمن لگنی و ناباروری می باشد. گاهاً یک مرد مبتلا به عفونت کلامیدیائی کاملاً بدون علامت است و عفونت را به همسر خود منتقل می کند و با ابتلاء همسر زوج نابارور می شوند. مخاط واژن خانمها در مقابل کلامیدیا نسبتاً مقاوم است ولی مخاط گردن رحم حساس است و زود گرفتار می شود. زنان مبتلا به عفونت کلامیدیائی ممکن است دچار یک ترشح مخاطی چرکی از دهانۀ رحم شوند. گرفتاری لولههای رحمی با کلامیدیا ممکن است سبب ناباروری زن شود. ده تا 40 درصد خانمهائیکه مبتلا به عفونت کلامیدیا شده و درمان نمی شوند، بعدها مبتلا به بیماری التهابی لگنی خواهند شد. در بعضی نقاط دنیا 40-30 درصد علت آسیب لوله های رحمی ناشی از عفونتهای کلامیدیائی می باشد. زنانیکه مبتلا به بیماری التهابی لگنی می شوند، خطر حاملگی خارج رحمی در آنها 10-6 برابر افراد عادی است و 50-40 درصد علت حاملگیهای خارج رحمی، بیماری التهابی لگن می باشد. خطر ابتلا به بیماری ایدز در افراد مبتلا به عفونت کلامیدیائی 5 برابر افراد غیر آلوده است. از عوارض دیگر کلامیدیا، عفونت چشمها است؛ چنانچه دستآلوده به ترشحات حاوی کلامیدیا با چشم تماس داشته باشد، ممکن است یک عفونت چشمی بنام التهاب ملتحمه ایجاد شود، که اگر درمان نشود منجر به نابینایی خواهد شد. عوارض در خانمهای حامله عفونت کلامیدیائی درمان نشده در خانمها می تواند سبب زایمان زودرس شود. خانمهای حامله که مبتلا به عفونت کلامیدیائی گردن رحم می باشند، ممکن است حین زایمان آنرا به نوزاد خود منتقل نمایند. چشم، دهان، حلق و دستگاه تنفس نوزاد می تواند گرفتار شود. بعلت عوارض خطیر عفونتهای کلامیدیائی، امروزه در بسیاری از کشورها برنامهای برای غربالگری این عفونت در زنان وجود دارد. با اخذ شرح حال مناسب می توان در خانمی که احتمال عفونت وجود دارد، نسبت به غربالگری آن اقدام نمود. در سال 1382 تعداد 1052 زن 49-15 ساله که به 5 درمانگاه زنان- مامائی در شهر تهران مراجعه کرده بودند، از نظر وجود عفونت کلامیدیائی بررسی شدند. از این تعداد خانم حدود 12 درصد آنها تست PCR مثبت برای کلامیدیا داشتند. در جامعه ایکه بیش از 4 درصد خانمهای آن مبتلا به کلامیدیا هستند، غربالگری خانمها از نظر وجود عفونت کلامیدیائی، توصیه می شود. امروزه تستهای بسیار حساسی وجود دارند که با استفاده از آنها می توان بیماری را هم در ترشحات گردن رحم و هم از طریق ادرار تشخیص داد. در مردان جهت تشخیص از نمونه هائیکه از داخل مجرا گرفته شدهاند، استفاده می کنند. بهترین تست تشخیصی هم در مرد و هم در زن استفاده از PCR است. برای عفونتهای کلامیدیائی، درمانهای داروئی بسیار مؤثری وجود دارند.
نام کارشناس: خانم دکتر صفارزاده کرمانی سمت: جراح و متخصص بیماری های زنان و زایمان (فلوشیپ نازایی و لاپاراسکوپی) موضوع: راه های غربالگری و علایم اولیه سرطان های شایع در زنان بعد از سرطان سینه، سرطان های تخمدان و رحم شایع ترین سرطان های زنان هستند. این در حالی است که بسیاری از این بیماری ها قابل پیشگیری اند و در صورت اطلاع از علایم اولیه، می توان آن ها را به خوبی درمان کرد.
آندومتریوز ، کاشته شدن و رشد مخاط رحم در خارج از محوطه رحم می باشد که یک بیماری نسبتا شایع در زنان است و از عوارض آن درد لگنی و ناباروری است.
آقای دکتر صفری نژاد، ارولوژیست؛ آندومتریوز آندومتریوز ، کاشته شدن و رشد مخاط رحم در خارج از محوطه رحم می باشد که یک بیماری نسبتاً شایع در زنان است و از عوارض آن درد لگنی و ناباروری است. آندومتریوز چیست؟ مخاط رحم همه ماهه پس از ریزش هنگام پریود، مجدداً شروع به رشد می کند. سلولهای مخاط رحم دارای این ظرفیت هستند که در خارج از رحم نیز رشد کنند. رشد سلولهای مخاط رحم در خارج از رحم را آندومتریوز می گویند. محوطه داخل رحم توسط لوله های رحمی به خارج از رحم راه دارد. اگر سلولهای مخاط رحم در خارج از رحم به بافتها بچسبند و شروع به رشد کنند، در اصطلاح گفته می شود که سلولهای مخاط رحمی در محل جدید کاشته شده اند. شایعترین محلهائیکه سلولهای مخاط رحم می توانند کاشته شده و سبب آندومتریوز شوند، عبارتند از: تخمدانها، لوله های رحمی، سطح خارجی خود رحم و روده ها و محوطه داخل لگن. آندومتریوز را می توان در داخل واژن، گردن رحم و حتی مثانه نیز دید. خانم هائی که دارای آندومتریوز مثانه هستند، هنگام عادت ماهیانه، دچار ادرار خونی می شوند، چون همانطور که مخاط رحم هنگام پریود ریزش پیدا می کند، سلولهای مخاط رحم که در داخل مثانه کاشته شده اند نیز ریزش پیدا کرده و سبب خونریزی می شوند. گاها آندومتریوز در خارج از محوطه لگن، مثل کبد، ریه ها و مغز نیز دیده می شود. حتی سلولهای مخاط رحم می توانند در محل بریدگیهای جراحی نیز کاشته شده و رشد بکنند. چه کسانی مبتلا به آندومتریوز می شوند؟ آندومتریوز می تواند تمامی خانمها در سن تولید مثل را گرفتار نماید. میزان شیوع واقعی این بیماری مشخص نیست، چون بسیاری از خانمهای مبتلا یا مراجعه نمی کنند و یا اینکه تشخیص داده نمی شود. تخمین زده می شود که در آمریکا حدود یک میلیون خانم میتلا به آندومتریوز باشند. آندومتریوز یکی از شایعترین علل درد لگنی و هیسترکتومی (خارج کردن رحم) می باشد. بررسیها نشان می دهند که 50-30 درصد خانم هائی که بعلت ناباروری تحت درمان هستند و تا 80 درصد خانم هائی که دارای درد لگنی می باشند، ممکن است مبتلا به آندومتریوز باشند. بسیاری از موارد آندومتریوز در خانمهای 35-25 ساله تشخیص داده می شوند، ولی این بیماری می تواند دخترها را نیز گرفتار نماید. آندومتریوز پس از یائسگی نادر است. آندومتریوز در خانمهای سفید پوست، قد بلند و لاغر بیشتر دیده می شود. به تاخیر انداختن حاملگی تا سنین بالا یکی از علل مساعد کننده برای آندومتریوز است. علل آندومتریوز کدامها هستند؟ علت اصلی مشخص نیست ولی عده ای معتقد هستند که هنگام پریود، سلولهای مخاط رحم از طریق لوله های رحمی از رحم خارج شده و وارد محوطه لگن و شکم می شوند. در اصطلاح به این، پریود پسگرد می گویند، یعنی مخاط رحمی که ریزش پیدا می کند بطرف عقب به داخل محوطه لگن و شکم می رود ولی این تنها دلیل نمی تواند باشد، چون بسیاری از خانمها دارای درجاتی از پریود پسگرد هستند، بدون اینکه مبتلا به آندومتریوز شوند. در مواردیکه آندومتریوز در کبد یا ریه دیده می شود، سلولهای مخاط رحم از طریق جریان خون به نقاط مذبور برده شده اند. علائم آندومتریوز کدامها هستند؟ بسیاری از زنانیکه دارای آندومتریوز هستند، فاقد علائم می باشند. خانمهائیکه دارای علائم هستند، معمولاً مبتلا به درد (معمولاً درد لگنی) و ناباروری می باشند. این درد هنگام پریود تشدید پیدا کرده و سپس بتدریج کاهش پیدا می کند. بعضی خانمها هنگام رابطه زناشوئی، اجابت مزاج و یا ادرار کردن دچار درد می شوند. شدت درد از ماهی به ماه دیگر متفاوت و حتی در یک خانم نیز با گذشت زمان تغییر می یابد. در عده ای با گذشت زمان علائم و درد بدتر شده و در عده ای دیگر علائم تخفیف می یابند. محل درد لگنی بستگی به این دارد که سلولهای مخاط رحم در کجای لگن کاشنه شده باشند. کاشته شدن سلولهای مخاط رحم در عمق لگن و یا در مسیر عبور اعصاب لگنی سبب درد شدید می شود. گاها سلولهای مخاط رحمی کاشته شده ماده ای تولید می کنند که وارد دستگاه گردش خون شده و سبب ایجاد درد می شود. آندومتریوز یکی از علل ناباروری است. علت ناباروری در این خانمها مشخص نیست ولی می تواند منشاء آناتومیک و هورمونی داشته باشد. سایر علائم آندومتریوز عبارتند از: ادرار خونی، اسهال یا یبوست، درد در قسمت تحتانی کمر، پریودهای نامنظم و سنگین و درد در قسمت تحتانی شکم. سایر علائم نادر عبارتند از درد سینه و سرفه خونی (آندومتریوز ریه) و سردرد همراه با تشنج (آندومتریوز مغز) آندومتریوز و خطر سرطان عده ای معتقدند که خطر یک نوع از سرطان تخمدان در خانمهای مبتلا به آندومتریوز مختصری افزایش می یابد. این خطر در خانمهای مبتلا به آندومتریوز و ناباروری بیشتر است. آندومتریوز چگونه تشخیص داده می شود؟ تشخیص آندومتریوز با علائم، معاینه، و بررسیهای پاراکلینیک است. آندومتریوز چگونه درمان می شود؟ آندومتریوز دو روش درمانی دارد: دارودرمانی و جراحی. هدف از درمان کاهش درد بیمار و افزایش قدرت باروری است.
وازکتومی یا بستن لوله در مردان، روشی دائمی و موثر برای جلوگیری از بارداری است. تنها روش موثر و کارآمد برای جلوگیری از حاملگی در مردان، بستن لوله های منی است. این عمل در مردان خیلی راحت، سرپایی و کم عارضه است.
امروزه با افزایش جمعیت، و مشکلات اقتصادی و اجتماعی روز افزون، محدود ساختن تعداد فرزندان روز بروز اهمیت بیشتری پیدا می کند. بستن لوله در مردان یک روش دائمی و موثر جلوگیری از حاملگی و مقرون به صرفه است. اکثر مردانیکه اقدام به بستن لوله های منی می کنند، از روش انجام، معایب و مزایای آن اطلاع کافی ندارند. تنها روش موثر و کارآمد برای جلوگیری از حاملگی در مردان، بستن لوله های منی است. این عمل در مردان خیلی راحت، سرپائی و کم عارضه است. در صورتیکه بستن لوله ها در خانمها یک عمل جراحی تمام عیار محسوب می شود که نیازمند بیهوشی و بازکردن شکم است و علاوه از آن پر عارضه است. در ابتدا مختصری در مورد آناتومی لوله های منی بر توضیح می دهم تا خوانندگان محترم آشنائی بیشتری با کار کرد لوله های منی بر داشته باشند. بیضه ها محل تولید اسپرم یا همان نطفه مردانه می باشند. در صورتیکه مایع منی توسط پروستات و کیسه های منوی تولید می شود. دو تا لوله منی بر اسپرم را از بیضه ها منتقل کرده و به مایع منی اضافه می کنند (شکل 1).
تنها یک درصد حجم مایع منی را اسپرمها تشکیل می دهند بنابراین مردانیکه حتی تعداد اسپرم آنها صفر و نابارور هستند در حجم مایع منی آنها تغییری حاصل نمی شود و بدون آزمایش نمی توانند متوجه بیماری خود شوند. به همین ترتیب پس از بستن لوله های منی که در اصطلاح به آن وازکتومی می گویند، تغییری در حجم مایع منی حاصل نمی شود، فقط اینگونه مردان در مایع منی خود اسپرم ندارند و حاملگی اتفاق نخواهد افتاد.
وازکتومی را باید یک روش جلوگیری از حاملگی دائمی تلقی کرد چون برگرداندن وازکتومی یا باز کردن لوله های منی بر فوق العاده مشکل و معمولا بی نتیجه است که در یک مقاله جداگانه به آن خواهیم پرداخت. در هنگام وازکتومی با بی حسی موضعی ابتدا لوله های منی بر در محل خروج از بیضه با دست پیدا می شود و بر روی آن یک شکاف یک سانتی متری بر روی پوست بیضه داده می شود (شکل 2) سپس با یک وسیله جراحی لوله منی بر از محل خود بلند می شود (شکل 3) و از داخل کیسه بیضه خارج و قطع می شود (شکل 4) و سپس دو انتهای قطع شده با نخهای جراحی غیر قابل جذب مسدود می شوند. پس از قطع لوله های منی بر، بیضه ها به تولید اسپرم ادامه می دهند ولی چون آنها دفع نمی شوند، توسط بدن جذب می شوند. حتی اگر شما وازکتومی نکرده باشید و مدت طولانی انزال نداشته باشید، باز اسپرم تولید شده توسط بیضه جذب بدن می شود.
پس از بستن لوله ها، چند ماه طول می کشد تا تعداد اسپرم منی صفر شود، چون اسپرمهای از قبل تولید شده هنوز در سیستم تولید مثل هستند و باید با انزالهای مکرر خارج شده و در نهایت صفر شوند. معمولا دو ماه طول می کشد تا پس از بستن لوله های منی بر تعداد اسپرم در مایع منی صفر شود. هر قدر تعداد نزدیکیها بیشتر باشد، زودتر تعداد اسپرم مایع منی صفر می شود. بنابراین پس از بستن لوله های منی بر تا موقعی که تعداد اسپرم مایع منی صفر نشده است، باید از روشهای دیگر جلوگیری از حاملگی استفاده کرد. معمولا پس از بستن لوله های منی بر باید هر چهار هفته یک آزمایش انجام داد و مطمئن شد که دیگر مایع منی حاوی اسپرم نیست.
پس از وازکتومی یک لباس زیر مخصوص است که شما آنرا می پوشید تا با ایجاد پانسمان فشاری مانع از جمع شدن خون در محل برش شود. بهتر است شما پس از وازکتومی بقیه روز را استراحت کنید. تا جند روز مختصر درد در محل برش خواهید داشت. یک هفته باید از برداشتن وسایل سنگین خودداری کنید. معمولا یک هفته بعد شما می توانید رابطه زناشوئی خود را از سر بگیرید. ولی بخاطر داشته باشید که هنوز خانم شما می تواند حامله شود. معمولا حدود 20 انزال لازم است تا تعداد اسپرم مایع منی صفر شود. وازکتومی سبب کاهش میل جنسی، کاهش ارضاء جنسی و اختلال نعوظ نمی شود. تا چند ماه پس از وازکتومی شما ممکن است هنگام برانگیختگی جنسی یک درد مختصر در ناحیه بیضه ها حس کنید. باید بخاطر داشته باشید که میزان موفقیت وازکتومی بسته به روش انجام آن 99 درصد است و صد در صد نمی باشد.
از هر هزار نفر خانم که شوهر آنها وازکتومی کرده است، یک نفر در سال اول پس از وازکتومی حامله می شود. بنده مواردی دیده ام که حاملگی پس از وازکتومی سبب مشکلات شدید در زندگی زناشوئی و انواع اتهامها شده است. این موضوع از این نظر ذکر شد که میزان موفقیت وازکتومی صد در صد نیست ولی تقریبا در حدود صد در صد است. علت شکست وازکتومی این است که دو انتهای بریده شده بهم رسیده و دوباره لوله های منی بر کانالیزه می شوند. بنابراین هنگام وازکتومی سعی می شود یک تکه از لوله های منی بر برداشته شده و دو انتهای آنها دور از هم و در سطوح متفاوت (نه روبروی هم) بسته شوند.
عوارض وازکتومی کدامها هستند؟ وازکتومی دارای عوارض بسیار اندک است ولی ممکن است موارد زیر اتفاق بیفتند: • خونریزی زیر جلدی و تجمع خون در محل • عفونت زخم و در مواردی عفونت بیضه • نشت اسپرم ار انتهای بریده شده لوله های منی بر و ایجاد یک سفتی موضعی که در اصطلاح به آن گرانولوم می گویند • اسپرم پس از تولید در بیضه توسط یک لوله ای بنام اپیدیدیم منتقل می شود. اپیدیدیم در انتها تبدیل به لوله های منی بر می شود (شکل 5). گاها پس از وازکتومی، اپیدیدیم دچار التهاب می شود. • در موارد بسیار نادر دو انتهای لوله های منی بر با رشد به همدیگر رسیده و مجددا مرد بارور می شود.
مزایای وازکتومی یا بستن لوله های منی بر • وازکتومی یک روش دائمی برای جلوگیری از حاملگی حاملگی است. • آن ارزان و ساده تر از بستن لوله ها در خانمها است. • مقرون به صرفه بوده و نیاز به استفاده از روشهای دیگر که گاها نیز پر عارضه هستند نیست. وازکتومی از بیماریهای آمیزشی مثل ایدز جلوگیری نمی کند. بنابرین اقدامات پیشگیری کننده مثل استفاده از کاندوم باید صورت گیرد. شما باید موقعی اقدام به وازکتومی کنید که مطلقا بعدها نخواهید پدر شوید. در بعضی کشورها مردانیکه تقاضای وازکتومی دارند را چند ماه در لیست انتظار می گذارند تا برای اخذ تصمیم نهائی فرصت کافی داشته باشند.
آلايندههاي ديوكسيني با درگير كردن ميكرو RNAها در طول دوران بارداري باعث صدمه به جنين ميشود.
به گزارش وبدا، به نقل از مطالعه آنلاين از نشريه plostone ، تحقيقات انجام شده توسط محققان دانشگاه كاروليناي جنوبي با قرار دادن مدلي از موشهاي باردار در معرض ديوكسين، مكانيسمهاي جديدي را شناسايي كرده است كه نشان ميدهد تماس با آلايندههاي ديوكسيني در طول دوران بارداري باعث ايجاد مسموميت قابل توجهي در جنين ميشود و به طور خاص به اندامهايي كه سلولهاي ايمني را در جهت مبارزه با عفونتها توليد ميكنند آسيب ميرساند. براساس اين گزارش محققان افزودند: ديوكسين ميتواند باعث تغيير مولكولهاي كوچكي به نام ميكرو RNAها شود كه در نهايت روي تعدادي از ژنها تأثير ميگذارد و قرار گرفتن جنين در معرض آلايندههاي زيست محيطي ديوكسين ميتواند اثرات نامطلوب طولاني مدتي در زندگي داشته باشد. نتايج حاصل از اين گزارش ميافزايد كه ديوكسين قادر است چندين ژن را به تنظيم سرطان تغيير دهد و بسياري از عملكردهاي سيستم فيزيولوژيكي بدن شامل سيستمهاي توليد مثلي، گوارشي، خوني را تحت تأثير قرار دهد و نيز باعث بروز بيماريهاي كليوي، ارولوژي و اختلالات در رشد شود. نتايج ديگر اين مطالعه افزود كه ديوكسين يك ماده شيميايي بسيار سمي از محصولات جانبي فرآيندهاي صنعتي مانند علفكشها، آفتكشها و يا سفيد كردن كاغذ است و از آنجا كه به آرامي در محيط زيست تجزيه ميشود و محلول در چربي است در زنجيره زيستي مواد غذايي جمعآوري ميشود و اغلب در غلظتهاي بالا در شير و چربي حيوانات در مناطق آلوده يافت ميشود.
شروع خروپف در دوران بارداري خطر ابتلا به فشارخون بالا و مسموميت حاملگي را در زنان باردار افزايش ميدهد.
به گزارش وبدا، به نقل از نشريه آمريكايي زنان و زايمان، پژوهشگران از دانشگاه ميشيگان با انجام يك مطالعه بر روي بيش از 1700 زن باردار دريافتند كه شروع اوليه خروپف در دوران بارداري به شدت با بروز فشارخون بالا و پره اكلامپسي (مسموميت حاملگي) در اين دوران مرتبط است. نتايج حاصل از اين گزارش ميافزايد: حدود 25 درصد از زناني كه خروپف ميكنند اغلب در دوران بارداري به آن دچار شدهاند كه اين پديده خطر ابتلا به فشارخون بالا را در آنها در مقايسه با زنان غيرخروپفي افزايش ميدهد. براساس اين گزارش محققان افزودند: فشار خون بالا در دوران بارداري و بروز پرهاكلامپسي ميتواند باعث كاهش رشد نوزادان شده و احتمال تولد كودك نارس را افزايش دهد و سلامت قلبي – عروقي مادر و كودك را تهديد كند. نتايج ديگر اين مطالعه افزود: تا 19 درصد از اختلالات فشارخون بالا در بارداري ميتواند با درمان اختلالات تنفسي در خواب كاهش يابد و زنان باردار ميتوانند با بهرهگيري از دستگاه فشار مثبت راه هوايي (CPAP) در خواب كه با فشار هواي خفيف راههاي هوايي را باز نگه ميدارد، ميزان خروپف و نهايتاً فشارخون بالاي خود را كاهش دهند. به گفته محققان اختلالات فشارخون بالا يكي از علل عمده جهاني مرگ و مير نوزادان و مادران است كه سالانه هزينه بالايي براي درمان دارد كه تشخيص پرهاكلامپسي بر فشارخون بالا و وجود پروتئين در ادرار بعد از هفته 20 حاملگي است. گفتني است خروپف مداوم و مكرر يك اختلال تنفسي در خواب است كه به صورت خروپف كردن در3 تا 4 شب در هفته ميباشد.
:: موضوعات مرتبط:
زایمان و بارداری،
، :: برچسبها:
افزايش خطر ابتلا به فشارخون بالا با شروع خروپف در دوران بارداري ,
خروپف,
مسمویت حاملگی,
بارداری,
فشارخون,
پره اكلامپسي,
نویسنده : مسعود , مهتاب
تاریخ : چهار شنبه 9 بهمن 1392
داشتن اضافه وزن و كشيدن سيگار در دوران بارداري، باعث شيوع چاقي در كودكان و نوجوانان ميشود.
به گزارش گروه علمي-پزشكي باشگاه خبرنگاران به نقل از تحقيقات به دست آمده از آرشيو بيماريهای دوران كودكي، محققان با نتايج به دست آمده از مجموع 30 مطالعه و بررسي بيش از 200000 شركت كننده دريافتند وجود عوامل مستقلي مانند داشتن اضافه وزن در دوران حاملگي، سيگار كشيدن مادران باردار، وزن بالاي هنگام تولد كودك و افزايش وزن سريع در طول سال اول زندگي، احتمال بروز چاقي در كودكان و نوجوانان را افزايش ميدهد. براساس اين گزارش محققان افزودند استعمال دخانيات در دوران بارداري به تنهايي خطر داشتن كودكان چاق را تا 5/47 درصد افزايش ميدهد. نتايج حاصل از اين گزارش همچنين ميافزايد تغذيه با شيرمادر تا حدي باعث رفع اضافه وزن شده و خطر ابتلا به چاقي در كودكان را تا 15 درصد كاهش ميدهد. به گفته محققان به نظر ميرسد براي روشن شدن عواملي كه خطر وقوع افزايش وزن در كودكان را افزايش ميدهد همچنان تحقيقات بيشتري مورد نياز است.
بارداری علائم مشخصهای دارد که از جمله آنها میتوان به حالت تهوع، استفراغ، اختلال در ادرار کردن، تغییر در پستانها، قطع شدن قاعدگی اشاره کرد. همچنین با بزرگتر شدن جنین، رحم کمکم از لگن خارج شده و از روی شکم قابل لمس میشود.
آشنايي با علائم بارداري: 1 . تهوع به همراه استفراغ يا بدون آن: اغلب زنان حدود 2 هفته بعد از عقب افتادن پريودشان، دچار اين علامت مي شوند كه صبح ها شديدتر است و چند ساعت بيشتر طول نمي كشد، بنابراين به آن "بيماري صبحگاهي" نيز مي گويند. اين حالت حدود 6 تا 12 هفته طول مي كشد و سپس برطرف مي گردد. (البته در تعداد كمي از زنان، تهوع و استفراغ از ابتداي بارداري شروع مي شود و يا تا انتهاي آن به طول مي انجامد.) علت تهوع، احتمالا افزايش شديد هورمون حاملگي يا همان hCG و يا وضعيت روحي و رواني مادر است. 2 . اختلال در ادرار كردن در سه ماهه اول حاملگي، رحم در حال رشد به مثانه كه در جلوي آن قرار دارد، فشار وارد مي كند و سبب تكرر ادرار مي شود. به تدريج با جابجا شدن رحم از اين فشار كاسته مي شود و انتهاي بارداري با وارد شدن سر جنين به داخل لگن مادر، این فشار مجددا آغاز مي شود. 3 . خستگي زودرس يكي از بارزترين و شايع ترين علائم بارداري است كه اكثر بانوان به آن دچار مي شوند. 4 . احساس حركات جنين توسط مادر اكثر زنان باردار بين 16 تا 20 هفته بعد از آخرين پريودشان (كه روي تقويم علامت زده اند) حركات لرزشي خفيفي در شكم خود احساس مي كنند كه به مرور بر تعداد و شدتشان افزوده مي شود. اين حركات موجي شكل مربوط به تكان خوردن هاي جنين است. با اين حال گاهي مادر حركت گاز در روده خود را ممكن است با اين علامت اشتباه بگيرد بنابراين، علامت قابل اعتمادي نمي تواند باشد.به اولين روزي كه حركات جنين توسط مادر حس مي شود، روز "درك زندگي" گفته مي شود. 5 . قطع شدن قاعدگي با وجود اينكه عقب افتادن پريود دلايل مختلفي مي تواند داشته باشد، اما شايع ترين حدس پزشكان به خصوص در زنان در سن باروري كه از بارداري جلوگيري نمي كنند، وقوع حاملگي است. گاهي حتي با وجود بارداري خونريزي هايي اتفاق مي افتد كه معمولا مختصر و گذراست؛ اما در هر حال غيرطبيعي مي باشد. به گفته هاي افراد مسن تر اقوام و آشنايان توجه نكنيد و جهت بررسي آن به پزشكتان مراجعه نماييد. 6 . تغييرات پستان ها اين تغييرات به خصوص در زناني كه اولين بارداريشان را تجربه مي كنند واضح تر است. حدود 6 هفته پس از تاريخ آخرين پريود، مادر بزرگي و سنگيني و درد را در پستان هايش حس مي كند و نيز نواحي قهوه اي نوك سينه پر رنگ تر مي شود. همچنين مجاري شيري فرعي ( نقاط برجسته اطراف نوك پستان) برجسته تر و واضح تر مي گردند. برخي زنان از اواسط بارداري به بعد ترشح ماده اي شير مانند را از مجاري شيري تجربه مي كنند. 7 . بزرگ شدن شكم كم كم با پيشرفت حاملگي(پس از 12 هفته از شروع آخرين پريود) و رشد بيشتر جنين، رحم از داخل لگن بيرون آمده و از روي شكم قابل لمس مي شود. بزرگي شكم در زناني كه بارداري اولشان را تجربه مي كنند، بسيار كمتر است از زناني كه سابقه حاملگي قبلي دارند. 8 . تست هاي هورموني حاملگي اساس همه اين تست ها شناسايي هورمون حاملگي در خون يا ادرار است. زود ترين زماني كه تست خون مي تواند نتيجه مثبت بارداري را نشان دهد، 3 تا 4 هفته پس از تاريخ آخرين پريود است و براي ادرار بايد پريود دست كم 2 هفته به تاخير افتد تا نتيجه مثبت را نشان دهد. توجه داشته باشيد كه اين حداقل زمان لازم است يعني گاهي جنين چند روزي ديرتر از زمان انتظار ما، تشكيل مي شود پس به همان نسبت ممكن است تست بارداري ديرتر مثبت شود. در ضمن اگر از نوارهاي تست بارداري در منزل استفاده مي كنيد، با مطالعه راهنماي تست، حتما از سالم بودن آن اطمينان حاصل كنيد.
پرسش: برای اینکه سریعتر باردار شویم آیا باید رژیم خاصی را رعایت کنیم؟
تغذیه سودمند برای افزایش قـدرت بـاروری خانم ها:
1. نوشیدن فراوان آب علاوه بر کمک به عملکرد بهتر اندامهای تولید مثل و زایشی سبب تأمین بیشتر مایع طبیعی لازم برای حرکت بهتر اسپرم به سمت دهانه رحم می شود، بنابراین نوشیدن آب تصفیه شده یا آب معدنی به میزان کافی را فراموش نکنید.
2. برگ های سبز سبزیجات به خصوص اسفناج سرشار از آنتی اکسیدان، آهن و اسید فولیک می باشند که همگی برای حفظ سلامت اندام های زایشی و تناسلی لازم هستند. اسید فولیک موجود در اسفناج نه تنها باعث تشکیل تخمک های قابل رشد و افزایش قدرت باروری می شود، بلکه مانع از ایجاد نقص در نوزادان خواهد شد.
3. بخشی از رژیم غذایی خود را به سبزیجات نارنجی و زرد رنگ اختصاص دهید، چرا که منبع خوبی از آنتی اکسیدان و بتاکاروتن هستند. بتاکاروتن در تنظیم هورمون ها نقش مهمی دارد و احتمال سقط را کاهش می دهد.
مصرف مواد فرآوری شده (مانند شیرینی جات و تنقلات) را به حداقل برسانید، زیرا آن ها فاقد هرگونه مواد مغذی برای تشکیل نطفه و رشد جنین می باشند.
4. اگر مبتلا به اندومتریوز هستید، کلم بروکلی و انواع دیگر کلم را زیاد مصرف کنید. این گروه از سبزیجات خواص زیادی دارند. مواد مغذی گیاهی آن به متابولیسم استروژن کمک می کنند.
5. اگر قاعدگی نامنظم دارید،مصرف سیب زمینی شیرین، هویج و نخود فرنگی را فراموش نکنید. بتاکاروتن موجود در این سبزیجات، در تنظیم قاعدگی موثر است و امکان باروری بهتر را در پی خواهد داشت.
6. از آنجایی که مرکبات سرشار از ویتامین C هستند، آن ها را حتماً در رژیم غذایی خود بگنجانید. زغال اخته، پرتقال، نارنگی، کیوی و توت فرنگی مواد مغذی زیادی دارند و مصرف آن ها برای خانم هایی که تصمیم به مادر شدن گرفتهاند خیلی مفید است.
7. فرآورده های لبنی و پروتئین های حیوانی مانند ماهی غنی از اسید آمینه هستند که به تشکیل هورمون های زایشی (FSH) و (LH) کمک می کنند، بنابراین این مواد را در برنامه غذایی خود بیاورید تا هر چه سریع تر به آرزوی مادر شدن تان برسید.
8. از نان هایی که با آرد گندم کامل درست می شوند استفاده کنید، زیرا منبع خوبی از آهن و ویتامین B می باشند و موجب افزایش هورمون های باروری می شوند.
9. برای باردار شدن باید از چربی های خوب استفاده شود، لذا مصرف مغزهایی مانند بادام یا گردو که منبع غنی از اسیدهای چرب امگا3 می باشند توصیه می گردد.
10. در آخر، پروتئین های گیاهی (مخصوصاً سویا) را به اندازه متوسط مصرف کنید تا به شما در رسیدن به وزن مناسب برای حامله شدن کمک کند.
مصرف غذا (به خصوص آن هایی که زیاد استفاده می کنید) تأثیر مستقیمی بر روی باروری شما دارد. در نتیجه، سعی کنید تا وعده های غذایی سرشار از میوه و سبزیجات، لبنیات و پروتئین های گیاهی داشته باشید که منابع خوبی از ویتامین C، بتاکاروتن، آنتیاکسیدان، اسید فولیک و آهن هستند و همگی امکان باروری را افزایش می دهند.
زنانی که در سنین بالا باردار شده اند و نیز مبتلا به دیابت حاملگی هستند، با مصرف بیش از اندازه تنقلات، سطح قند خون شان بالا رفته و مجبور هستند تا سزارین شوند، زیرا نوزادانی که از مادران دیابتی به دنیا می آیند، سایزشان از دیگر نوزادان بزرگ تر است.
لازم به ذکر است سلامت نوزاد تا حد زیادی بستگی به مادر و غذاهای مصرفی او دارد، بنابراین خوردن غذاهای سالم و مفید تنها راه ساده ای است که منجر به سلامت شما و کودک تان می شود.
مهم ترین نکته کاهش استرس و فشار روانی و روحی است. مصرف غذا (به خصوص آن هایی که زیاد استفاده می کنید) تأثیر مستقیمی بر روی باروری شما دارد. در نتیجه، سعی کنید تا وعده های غذایی سرشار از میوه و سبزیجات، لبنیات و پروتئین های گیاهی داشته باشید که منابع خوبی از ویتامین C، بتاکاروتن، آنتیاکسیدان، اسید فولیک و آهن هستند و همگی امکان باروری را افزایش می دهند.